Nytt vaccin mot Ebola ger hopp
En kvinna blir vaccinerad den 10 mars 2015 på en vårdcentral i Conakry under de första kliniska prövningarna av vaccinet rVSV EBOV mot ebolaviruset. Kliniska prövningar lanserades den 7 mars 2015 i Guinea som det sista steget innan vaccinet finns på marknaden. (Foto: Cellou Binani/ AFP /Getty Images)


Den norskledda studien där man testat ett nytt vaccin mot ebola har gett lovande resultat. De drygt 4000 personer i studien i Guinea som fick vaccinet omedelbart, blev inte smittade av sjukdomen. Enligt WHO visar resultatet att vaccinet rVSV-ZEBOV kan vara mycket effektivt och säkert för att förebygga ebolasjukdomen.

”Det har skett på rekordtid. Vi hade inte trott att vi skulle få resultatet så snabbt”, sade John-Arne Røttingen, chef för infektionskontroll på norska Folkhälsoinstitutet, enligt NRK.

Det var 4123 personer som fick vaccinet omedelbart efter att de varit utsatta för viruset och 3528 personer fick vaccinet 21 dagar senare. I gruppen som fick vaccinet omedelbart blev ingen smittad efter 10 dagar, men 16 av dem som fick vaccinet 21 dagar senare blev smittade. Inkubationstiden är 10 dagar för ebola.

Enligt The Lancet använde man en vaccineringsmetod som kallas för ringvaccinering, där man vaccinerade personer (både vänner och familj) som varit närmast i kontakt med den insjuknade personen och även de i andra led som varit i kontakt med den personen.

”De första resultaten visar att vaccinet är 100 procent effektivt. Nu kommer nog den siffran att gå ner så småningom, men av allt att döma är det ett mycket effektivt vaccin”, sade Røttingen.

Vaccinet – ett genombrott

Vaccinationsstudien är ett samarbete mellan hälsomyndigheterna i Guinea, Världshälsoorganisationen (WHO), Läkare utan gränser , vars läkare fanns i frontlinjen, och NIPH. Norge har ingått med 500 miljoner kronor i insatsen mot ebola, varav 23 miljoner har gått direkt till vaccinprojekt. Andra involverade var London School of Hygiene and Tropical Medicine. Omkring 90 procent av personalen var från Guinea, där man tidigare inte haft någon klinisk forskning. Vaccinet görs av företaget Merck.

”När man är villig att satsa pengar på vaccination och får med de duktigaste människorna, så kan vi få till den här typen av genombrott”, sade norske utrikesministern Børge Brende till NRK.

2500 har dött i Guinea

Ebola-utbrottet i Väst-Afrika varit den största som någonsin registrerats. Fram till den 19 juli 2015 har totalt 27705 fall rapporterats, i Guinea, Liberia, och Sierra Leone. Däribland fanns 11269 rapporterade dödsfall. I Guinea har 2500 personer mist livet i sjukdomen.

”Det enda vi har kunnat bekämpa ebola med är stödjande och förebyggande arbete med isolering. Nu har vi en ny teknik som kommer att användas framöver”, sade Røttingen.

Vaccinet anses vara effektivt

Enligt WHO visar resultatet att vaccinet rVSV-ZEBOV kan vara mycket effektivt och säkert för att förebygga ebolasjukdomen, och är troligen mest effektivt på befolkningsnivå när den ges under ett pågående utbrott av ebola via en ringvaccinationsstrategi.

”Jag tror helt klart att vi aldrig, och jag menar verkligen aldrig kommer att få se ett sådant stort ebolautbrott igen”, sade Røttingen.

”Tiden till noll infektion är lång och kommer att kräva mycket arbete. Nu har vi ett vaccin, och om resultaten håller vad de lovar, kommer arbetet mot noll att bli betydligt enklare”, sade den norske hälsoministern Bent Høie.

Alla som behöver erbjuds vaccin i Guinea

Försök med vaccination kommer nu att fortsätta, men utan randomisering, vilket betyder att i Guinea, där det rapporterats 3786 fall av insjuknade och 2520 bekräftade dödsfall, kommer varje person som haft kontakt med någon som utvecklat sjukdomen, och även deras kontakter att erbjudas det. Arbetet i Gabon har nu visat att vaccinet är säkert för barn och ungdomar, så de kommer att erbjudas det också, rapporterar The Guardian.

”När det gäller vacciner, vilka vanligtvis testas på hundratusentals människor, var antalet litet i den här studien men ser mycket lovande ut. När ett större antal personer testas kommer effekten att vara mellan 75 och 100 procent”, sade läkaren Marie-Paul Kierny, biträdande generaldirektör på WHO, enligt The Guardian.

Framtiden för de två andra potentiella ebolavaccin, en från GlaxoSmithKline och den andra från Johnson och Johnson, är oklar, eftersom det finns för få fall av ebola kvar för att kunna slutföra deras studie.