Nytt strängt rökförbud i Spanien
En kvinna röker en cigarett utanför ett café i Burgos, Spanien, efter att förbudet mot rökning på alla barer, restauranger och allmänna platser trädde i kraft den 2 januari. (Foto: Cesar Manso/Getty Images)


På söndagen den 2 januari trädde ett av Europas strängaste rökförbud i kraft i Spanien. De nya reglerna förbjuder rökning i alla offentliga miljöer inomhus samt många typer av utomhusmiljöer såsom parker och skolområden.

Områden som påverkas av lagen omfattar ”platser öppna för allmänheten eller som är till för kollektiv användning, oavsett om de är offentliga eller privata samt offentliga eller kollektiva transportmedel, enligt en rapport från en ideell organisation för konsumenters rättigheter, Facua (Agerande konsumenter).

Det finns några undantag från reglerna, exempelvis rum på hotell om hotellägaren tillåter rökning där. Fångar, patienter på psykiatriska kliniker och andra mindre grupper kommer tillåtas att röka på anvisade områden, enligt Facua.

Om man bryter mot förbudet kan man komma att bötfällas med allt från måttliga 30 euro till anmärkningsvärda 600 000 euros, enligt den brittiska tidningen The Telegraph.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/48515/