Nytt spionfall med Kinakoppling avslöjat i USA
Ballistiska missiler i en militärparad i Peking i september 2015. En kinesisk medborgare, som påstås ha arbetat med det kinesiska missilprogrammet, har gripits i USA, misstänkt för att ha försökt smuggla ut känslig teknik. (Foto: Greg Baker /AFP/Getty Images)


Ännu ett spionfall med kopplingar till Kina har seglat upp i USA, bara några dagar efter det uppmärksammade fallet med den amerikanske flottofficeren Edward Chieh-Liang Lin.

Den 13 april greps den kinesiska medborgaren Fuyi ”Frank” Sun i New York, misstänkt för att ha deltagit i en konspiration för att sälja känslig kolfiberteknologi till Kina, enligt ett pressmeddelande från det amerikanska justitiedepartementet den 14 april.

Sun ska ha varit personligt involverad i den kinesiska regimens missilprogram. Enligt åklagaren Preet Bharara, som uttalade sig i pressmeddelandet, har Sun i flera år försökt komma över högkvalitativ kolfiber och exportera den illegalt till Kina. Kolfiber har många användningsområden, bland annat inom missilteknik.

Det här gripandet kommer bara några dagar efter att det kom fram att Edward Chieh-Liang Lin, en amerikansk officer av kinesisk härkomst, som var utbildad i känslig kärnvapenteknik, utreds för spioneri.

Epoch Times har tidigare rapporterat om hur Kina arbetar målmedvetet för att komma över högteknologiska innovationer från andra länder, särskilt USA. Kolfibern i det här fallet skulle falla under kategorin ”nya material”, som Kinesiska kommunistpartiet har identifierat som en prioritet att tillskansa sig från andra länder, under Projekt 863-programmet.

Om Sun döms riskerar han sammanlagt upp till 30 års fängelse.

Rapportering av Joshua Philipp

Sex kinesiska spionprogram som får ”1984” att blekna

LEDARE: Första ronden har redan börjat