Nytt slukhål i Södra Kina
Ett slukhål uppträdde nära Taiyuans folksjukhus den 12 augusti, vilket ledde till att halva sjukhuset rasade samman. (foto från källa i Kina)


Zhong Zhixing, som arbetar som servitris på en restaurang i en liten stad i sydvästra Kina, höll på att servera en kund en tallrik med tarokyckling när halva restauranggolvet plötsligt sjönk 30 cm med ett öronbedövande muller.

Jordbävning, var den förskräckta servitrisens första tanke, men innan hon hann reagera sjönk resten av golvet också.

Därefter utbröt panik då de omkring 80 chockade kunderna sprang skrikande mot utgången. Zhong var knappt medveten om vad som hände under de följande sekunderna. När hon samlat ihop sig var hon redan på väg ut genom dörren, knuffad av folkmassan, och skakande av rädsla, med kycklingtallriken fortfarande i händerna. Människor omkring henne grät och försökte fly från platsen så snabbt de kunde.

Slukhålet, som var tio gånger tre meter, öppnade sig den 24 augusti i Weiyuans bydistrikt i Sichuanprovinsen. Restaurangen var bokad för en födelsedagsfest. Fem gäster skadades i trängseln, däribland en gravid kvinna som föll och skadade vristen, enligt West China Metropolis Daily.

Zeng Xue, en av de skadade, svimmade av chocken och fördes till sjukhus.
– Jag vet inte hur många som klev på mig, jag har ont överallt, sade Zeng till West China Metropolis Daily.

Zeng berättade att hon satt vid ett bord när hon hörde hur några kunder talade om att restauranggolvet lät ihåligt, men ingen brydde sig riktigt.

En annan lokalinvånare sade att restaurangen bredvid den aktuella också råkat ut en liknande händelse för inte så länge sedan.
– Jag tror byggnaden har kvalitetsproblem, sade han.

Det stora antalet slukhål de senaste månaderna har skrämt kineserna. I april formades 43 stora slukhål i Yibin i Sichuanprovinsen inom loppet av några dagar. Minst 22 ytterligare slukhålsincidenter har rapporterats i Kina sedan dess, inklusive en i staden Taiyuan i Shanxiprovinnsen den 12 augusti, där ett halvt sjukhus svaldes. De flesta slukhålen har uppstått i södra Kina.

Internetanvändare har diskuterat huruvida slukhålen förebådar en stor jordbävning. Slukhålen i Sichuanprovinsen har fått särskild upmärksamhet eftersom de uppträdde nära epicentret för jordbävningen 2008, då nästan 70 000 människor dog. Bloggare diskuterade även andra onormala fenomen i samband med hålen, såsom stora mängder paddor och ormar.

Sådana diskussioner togs snabbt bort från de kinesiska hemsidorna och ersattes med lugnande uttalanden av experter.

Slukhål bildas genom att sandsten eller andra bergarter löses upp kemiskt, och de kan bildas snabbt eller långsamt. De kan triggas naturligt eller skyndas på av mänsklig aktivitet. I juli rasade en trevåningsbyggnad ner i ett slukhål i centrala Guatemala City, något som kan ha orsakas av att ett trasigt avloppsrör som urholkat marken.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/42213/