Nytt operativsystem för Linux släpps
Skärmbild av Ubuntu 8.04 (Foto: wikipedia.com)


Företaget Canonical tillkännagav i slutet av april att de kommer att släppa en ny version av operativsystemet Ubuntu Linux, som kallas ”Hardy Heron”. Beskedet mottogs med jubelrop av Linuxentusiaster och med intresse av bevakare från industrin.

Mark Shuttleworth, den sydafrikanske miljonären som grundade Canonical 2004, har varit på turné för att lansera version 8.04 av världens mest populära Linuxapplikation. Shuttleworth, som reste ut i rymden i en rymdskyttel 2002 som andra privatperson i världen, har också grundat företaget Thawte som jobbar med internetsäkerhet. Han har vidare varit involverad i operativsystemet Debian Linux och olika projekt med grafiska användarsnitt.

Linux har fått anhängare bland nischade användare – mestadels i serverindustrin. Bristen på robusta desktopapplikationer har gjort att Linux har hamnat på efterkälken bakom Windows och Macintosh, bortsett från hos en liten grupp datorforskare, ingenjörer och hobbyanvändare.

Ubuntu har emellertid i viss utsträckning förändrat det. Det lanserades i oktober 2004 och har lovordats för dess fokus på användarvänlighet och enkelhet i installationen för användaren. Ubuntu är baserat på ett annat operativsystem som kallas Debian och de två systemen interagerar med varandra.

”Hardy Heron” ger Linux många funktioner som desktopanvändare skulle skrika högt efter – såsom den senaste versionen av grafiskt användarsnitt som kallas GNOME, integrerat med vissa Windowsfunktioner och även multimediaapplikationer.

Huruvida den senaste versionen av Ubuntu Linux kommer att påverka Microsofts marknadsandel kvarstår att se, men experter inom industrin bevakar aktivt hur detta kommer att utfalla.

Översatt från: http://en.epochtimes.com/news/8-4-25/69718.html