Nytt lagförslag i Kina ska hindra tjänstemän ta emot “gåvor”
Ett nytt lagförslag för att förhindra att tjänstemän slipper undan mutanklagelser genom att kalla det “gåvor från vänner”, diskuterades i veckan av det verkställande utskottet i Kinas i praktiken maktlösa lagstiftande församling. (Foto: STR/AFP /Getty Images)


Kina kommer förmodligen att införa en ny lag för att förhindra tjänstemän som försöker slippa undan mutanklagelser genom att kalla det “gåvor från vänner”. Det verkställande utskottet i Kinas i praktiken maktlösa lagstiftande församling, sammanträdde under veckan för att diskutera förslaget, rapporterade statliga nyhetsmedier.

Nationella folkkongressens ständiga utskott diskuterade en ny lag under sammanträden den 27 oktober till 1 november, enligt en artikel i engelskspråkiga China Daily på tisdagen.

I artikeln nämns att många korrupta tjänstemän försvarar sig i mutfall genom att säga att de bara tog emot gåvor, vilket inte betraktas som ett brott under den nuvarande lagen. Lagförslaget handlar om att straffa regeringstjänstemän som accepterar dyrbara gåvor eller stora summor kontanter.

Att ge gåvor eller röda kuvert som innehåller kontanter till vänner och familj är en tradition i Kina under helger och viktiga tilldragelser som födelsedagar och bröllop. Men folk utnyttjar också detta som ett medel för mutor. Lyxiga klockor, handväskor, skärp och annat har använts som gåvor till tjänstemän, enligt artikeln.

Jämfört med straffet för att acceptera mutor kommer straffet för att acceptera gåvor att bli lindrigare. Analytiker misstänker att den nya lagen kan ge korrupta tjänstemän en chans till lindrigare straff genom att de på det här sättet undviker det hårdare straffet för att ta emot mutor.

Den pensionerade kinesiske politiske kommentatorn Shu Shenxiang publicerade en opinionsartikel på Xi’an Evening News hemsida där han kräver att skillnaden mellan gåvor och mutor klargörs om den nya lagen ska kunna införas.

”Om [tjänstemännen] bara tar emot gåvor, då ska de inte straffas. Om en lag stiftas för att straffa handlingen betyder det att gåvorna som accepterades i själva verket är mutor i förtäckt form. Om det är mutor, varför inte straffa [tjänstemännen] för att ha accepterat mutor. Är inte det en motsägelse?”, skrev Shu.