Nytt hopp om tidigare räddning av chilenska gruvarbetare
En chilensk polis tittar på borren, av typ RIG-421, den snabbaste av tre borrmaskiner som forslats dit för att rädda de 33 instängda arbetarna. Man började arbeta med den på kvällen den 21 september vid San Josegruvan, nära Copiapo, 800 km norr om Santiago. Borren gjorde ett hål på 60-centimeter, genom vilket gruvarbetarna sedan kan komma upp. Oavsett vilken flykttunnel som först blir färdig så måste den rymma en speciell hylsformad kapsel som kommer att dra var och en av gruvarbetarna upp till ytan. (Foto:AFP/ Ariel Marinkovic)


Trettiotre gruvarbetare som har varit instängda i en chilensk gruva sedan 5 augusti kan snart få se dagsljuset igen, tidigare än planerat, tack vare att en räddningstunnel beräknas vara klar tidigare än väntat.

Räddningstunneln, som måste nå ner till ett djup på 700 meter, var ursprungligen planerad att vara klar i november.

– Det är troligt att räddningsinsatsen kommer att äga rum i oktober, om det inte blir några förseningar, sade en högre chilensk tjänsteman till Reuters.

Ett litet borrhål, den enda kontakten för närvarande med gruvarbetarna, används för att skicka ner mat, vatten och medicin till gruvarbetarna.

Männen, i åldrarna 19 till 63, arbetade i Minera San Esteban, en guldfyndighet i San José, när ett stort jordskred blockerade ingången. Tonvis av berget kollapsade och stängde in gruvarbetarna i gruvan.

Hjälp har kommit från hela landet och från utlandet. Team med maskiner och teknisk expertis från Australien och USA anslöt sig till räddningsplanen tillsammans med hjälp från regeringen och privata företag, och man har fått använda chilenska gruvmaskiner.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/43011/