Nytt förslag om vapenvila i Gaza
Palestinier samlades i staden Gaza när en såpfabrik gå upp i rök. Den hade träffats av israeliskt flyg den 10 augusti. Hittills har fler än 2000 människor dött uppger AFP. (Foto: Roberto Schmidt /AFP /Getty Images)


Det är ännu osäkert om det blir någon ny vapenvila i Gaza. Palestinska förhandlare sade på söndagen att de accepterar Egyptens förslag om en ny 72-timmars vapenvila för att möjliggöra fortsatta långsiktiga fredsförhandlingar.

”Vi är här för en överenskommelse. Det blir inget avtal utan samtal så vi accepterade Egyptens förslag om 72 timmars vapenvila för att återuppta fredssamtalen", sade en palestinsk förhandlare, till nyhetsbyrån AP.

Israels förhandlare är ännu inte på plats i Kairo. De flög hem i fredags några timmar innan tre dagars vapenvila löpte ut. De palestinska delegaterna hotar att lämna förhandlingarna om de inte kommer tillbaka.

Azzam Ahmed, en av Palestinas delegater anklagade Israel för oförsonlighet och sade att palestinierna var villiga att fortsätta samtalen för att nå en varaktig vapenvila, rapporterar Reuters.

Tidigare i Tel Aviv sade premiärminister Benjamin Netanyahu: ”Israel kommer inte att förhandla under beskjutning”.

Enligt Reuters sade han i ett offentligt uttalande vid veckomötet i kabinettet att Israel inte någon gång sagt att landets militära offensiv var över. Det kommer att fortsätta tills dess syfte har uppnåtts – återställa lugnet under en längre period. Det kommer att ta tid och uthållighet krävs.

Egypten möter parterna separat med tanke på att Hamas avvisar Israels rätt att existera och Israel ser Hamas som en terrorgrupp.

Innan vapenvilan upphörde på fredagen sade Israel att de var redo för en förlängning. Men Hamas krävde ett slut på den ekonomiska blockaden från Israel och Egypten, skriver Reuters.