Nytt djur upptäckt
En olinguito är ett djur som man inte visste fanns. (Foto: Smithsonian Institution)


Forskare från amerikanska Smithsonian Instituition meddelade på torsdagen upptäckten av ett nytt däggdjur som har fått namnet olinguito. Det är det första däggdjuret som upptäckts i väst på 35 år.

Den tillhör samma djurgrupp som hundar, katter och björnar. Den ser ut som en korsning mellan en teddybjörn och en katt med ullig brunaktig päls.

Den är så söt att den är svår att motstå, skriver Huffington Post.

En forskare från Smithsonian berättade att olinguiton lever i bergiga skogar i Colombia och Ecuador där de rör sig mellan träden på natten så de är svåra att upptäcka. De är rovdjur men äter mestadels frukt.

Olinguiton föder en unge.

Kris Helgen från Smithsonian berättade att hans team såg djuret första gången i Anderna 2006. Han uppskattar att det finns tusentals av dem i bergsskogarna.

Men egentligen borde den inte varit så svår att upptäcka, för en av dem fanns ett helt år på Smithsonians National Zoo i Washington där man misstog den för en olingo. Det lilla söta djuret kallades för Ringerl och hon flyttades från zoo till zoo mellan1967 och 1976 i fruktlösa försök att para henne med en olingo. Men det ville hon inte vara med på.

”Nu har det visat sig att det inte var Ringerl som var nogräknad. Det var fel art.

”Den gömde sig mitt framför ögonen på oss”, sade Kris Helgen enligt Huffington Post.

”Upptäckten av olinguito visar att världen ännu inte är helt utforskad och många hemligheter är ännu inte avslöjade”, sade Helgen till Daily Mail.

”Om nya rovdjur fortfarande kan hittas, vilka andra överraskningar väntar oss? Så många arter i världen som ännu inte är kända för vetenskapen. Dokumentera dem är första steget mot att förstå hela rikedomen och mångfalden av liv på jorden”, tillade han.

Översatt från engelska.