Nytt år enligt månkalendern
Nyårsfirandet i Kina och andra delar av Sydostasien sker med många fyrverkeripjäser. Denna försäljare fanns i Taiwans huvudstad Taipei i går. (Foto: AFP)


Det kinesiska nyåret, som enligt månkalendern i år infaller den 7 februari, är en av de viktigaste kinesiska högtiderna. Den innebär en stor utmaning för transportsystemen i Kina eftersom miljontals kineser då åker till sina hemtrakter. De reser för att besöka anhöriga och vänner och får trängas ordentligt på bussar och tåg. I år har det svåra snöovädret på vissa håll försvårat situationen ytterligare.

Före nyåret används tiden till städning. Vid tvätt av golvet, målning av väggar eller vilken typ av städning det än är, har man känslan av att städa bort det som varit dåligt under det år som gått. Tiden ägnas även åt att baka en slags klibbig söt kaka som symboliserar välgång och som även är en offergåva till förfäder och gudar på nyårsdagen.

Det anses att gamla skulder ska betalas så att man kan gå in i det nya året skuldfri. Det går åt mycket pengar under den här tiden, inte bara till lånebetalningar utan de behövs till mat, dekorationer och nya kläder och skor. Dessutom får barnen, om de varit duktiga och hjälpt till med förberedelserna, sedlar instoppade i små röda kuvert på nyårsdagen.

Nyårsafton är till för den närmaste familjen och den är viktig. Många maträtter, minst tio stycken, hamnar på bordet och antalet rätter ska ha ett jämt tal eftersom det för tur med sig. Hur rätten tillagas och vad den innehåller har också betydelse.

Liksom svenskar vakar kineserna in det nya året och man försöker hålla barnen uppe till tolvslaget, för är man vaken när det nya året startar då kommer man att leva längre, säger traditionen. På nyårsdagen klär man sig sedan i de nya kläderna och skorna, symbolen för en ny start, inför träffen med släktingar och vänner.

Naturligtvis förekommer parader och fyrverkerier under den här tiden. Bland annat försöker lejon- och drakdansare att skrämma iväg det onda ute på gatorna för att det ny året ska starta så bra som möjligt. Hela nyårsfirandet pågår i femton dagar men själva nyåret pågår i tre dagar och det avslutas med Lyktfestivalen, då det nya årets första fullmåne visar sig.