Nyhetsankare vid patriotiska kinesiska tv-kanaler reser till USA för att föda
Dong Qing, en välkänd tv-värdinna vid statliga China Central Television, porträtterad på en CCTV-affisch från 2013. Hon reste i år till USA för att föda. (Bild/CCTV)


Enligt sin hemsida är China Central Television det allmänna officiella tv-bolaget i Kina, ”det viktiga organet för nyheter och åsikter i Kina”. Det är också ”ett viktigt språkrör för partiet, regeringen och folket”. Slutligen är det ”en viktig frontlinje för Kinas ideologi och kultur”.

Men nu diskuterar kinesiska nätanvändare: om CCTV är så patriotiskt, varför reser då några av deras bästa nyhetsankare till USA för att föda sina barn? Barn som föds i USA blir automatiskt amerikanska medborgare, och att välmående offentliga tv-bolag opportunistiskt utnyttjar detta faktum får många kineser att se rött.

Fenomenet kom fram i ljuset i och med fallet med Dong Qing. Denna 41-åriga tv-profil, kallad ”CCTV:s syster nr 1,” försvann plötsligt tidigare denna månad från en show som hon var programledare för, efter att regelbundet ha synts på CCTV i över 12 år. Hon förklarade i intervjuer med kinesiska medier sin frånvaro med att hon skulle bli gästforskare vid södra Kaliforniens universitet.

Personalen på CCTV avslöjade dock att den verkliga orsaken till hennes resa var att hon skulle föda sitt barn, enligt Tencent, en populär nyhetsportal.

”Hon har absolut inte lämnat sitt jobb utan är bara på graviditetssemester”, sade Liu på CCTV:s kanal 3 i en intervju med Tencent.

Dong följer Chai Jings, en annan CCTV-programledares, exempel. Hon återvände förra månaden till Kina från USA med en nyfödd flicka. Chai är en populär programledare, journalist och författare, så hennes resa väckte bestörtning och startade en hetsig diskussion på nätet.

Många kallade de
båda kvinnornas handlingar opatriotiska, medan andra sade att de förstod deras motiv: barnen kommer inte bara automatiskt bli amerikanska medborgare utan föräldrarna undviker också böter för att ha brutit mot Kinas ettbarnspolitik.

Vanliga rika kineser, inte bara tv-personligheter, har också ägnat sig åt ”födelseturism”.

Saipan, en liten amerikansk ö i västra Stilla havet med fyra timmars flygresa från Kina, har blivit en populär plats dit kinesiska mödrar reser för att föda, enligt ABC News.

Över 70 procent
av de barn som föds i Saipan har kinesiska föräldrar, och nyfödda barn med kinesiska mödrar sköt i höjden från 8 år 2009 till 282 år 2012, enligt rapporten.

Ma Xu, chef för ett forskningscentrum vid Statliga hälso- och familjeplaneringskommissionen, säger att förutom att slippa böter och få ett utländskt medborgarskap för barnet, är det ofta också billigare att föda på annat håll.

I januari fick den välkände kinesiske regissören Zhang Yimou böta 8 miljoner kronor för att ha skaffat två barn utöver det tillåtna. Det var det högsta bötesbeloppet i ettbarnspolitikens historia, och var baserad på Zhangs och hans hustrus inkomster.

Fattiga familjer i Kina
som inte har råd med böter om de skulle skaffa fler barn har däremot tvingats abortera sina barn – eller tvångsaborterats, vilket chockat allmänheten när händelserna blivit kända.

Det mest kända fallet var Gong Qifeng, en mor som år 2011 injicerades med droger som startade värkarbetet, medan tjänstemän band fast hennes huvud, armar och ben vid en sjukhussäng. Hon var gravid i sjunde månaden med sin andra pojke. Den traumatiska upplevelsen gjorde att hon utvecklade schizofreni, enligt senare rapporter.

Översatt från engelska