Nyhetsankare som protesterade mot 4 juni-massakern publicerar självbiografi i Kina
CCTV anchor banned for supporting 1989 Student Democratic Movement returns.


Xue Fei, ett tidigare nyhetsankare på Kinas statliga tv-bolag CCTV, förbjöds att framträda i tv efter den 4 juni 1989 när han bar helsvarta kläder medan han rapporterade om massakern på Himmelska fridens torg. Nu är han tillbaka i rampljuset.

I sin bok ”Min tid i Ungern” förklarar Xue vad det var som verkligen hände efter den ödesdigra dagen då han öppet sörjde och kritiserade massakern på studenter på kvällsnyheterna.

Den 4 juni 1989 fick de kinesiska tv-tittarna se en oförglömlig sändning. Under CCTV:s kvällsnyheter klockan sju bar Xue och hans kvinnliga kollega Du Xian helsvart när de rapporterade om dagens händelser. Du talade mycket långsamt, med gråten i halsen, och hon snyftade nästan när hon rapporterade om hur Folkets befrielsearmé dödat studenter och krossat demokratirörelsen på Himmelska fridens torg.  Xues ansiktsuttryck visade sorg och vrede. Du avslutade inslaget med orden ”Kom ihåg denna svarta dag!”

Det var uppenbart inte ett officiellt uttalande från det kommunistpartikontrollerade CCTV. Deras sändning väckte uppmärksamhet i hela landet och resulterade i att de genast flyttades till undanskymda skrivbordsjobb, och de fick inte framträda offentligt.

I sitt nya jobb som redaktör tvingades Xue använda en pseudonym ”Bai Mo”. Till sist förbjöds han till och med att resa till andra regioner av rädsla för att han skulle fly.

Xue hade aldrig tänkt på att resa utomlands tidigare men nu insåg han att han måste lämna landet.

Xue flyttade till Ungern och försökte bygga upp en ny karriär. Han började som gatuförsäljare, och efter många vedermödor återvände han till Kina 2001 och försökte försörja sig som lärare på en tv-utbildning.

Han skriver om sina personliga svårigheter och sina erfarenheter av Himmelska fridens torg i sin självbiografi ”Min tid i Ungern”, som publicerades av SinaMaps Press och har funnits i bokhandlar sedan förra månaden.

Förlaget, som är kopplat till centralregeringen, presenterade Xues bok på sin officiella hemsida, men de utelämnade hans tid som nyhetsankare på CCTV och särskilt hans mycket uppmärksammade kritik av massakern på Himmelska fridens torg, som än idag är ett tabuämne i Kina.

I stället beskrev man hans beslut att lämna CCTV så här: ”Xue Fei var ett välkänt nyhetsankare på CCTV i början av 90-talet, som slutade för att starta en annan karriär i Ungern, och var borta i mer än tio år”.

Andra kinesiska sajter
har också undvikit att nämna Xues protest mot massakern på Himmelska fridens torg genom att bara lägga upp förlagets presentation.

Phoenix TV och NetEase entertainment sände den 200 ord långa introduktionen från förlaget, vilket genast väckte uppmärksamhet, trots de försiktiga ordvalen.

Xue är i gott sällskap. Flera medlemmar av tankesmedjor från vad som kallas ”Zhao Ziyang-eran”, efter den dåvarande generalsekreteraren för kommunistpartiet som motsatte sig massakern på Himmelska fridens torg, har nyligen kommit tillbaka till rampljuset. 

Kinakommentatorn Willy Lam sade till Radio France Internationale att många medlemmar av tankesmedjor, särskilt ekonomer, nyligen har dykt upp i kinesisk media igen.

Enligt vissa insiders planerar den nuvarande partiledaren Xi Jinping att hjälpa dessa personer som stödde studentrörelsen att kunna börja arbeta igen. 2017 ”kan Xi tänkas börja agera”, enligt  Lam. Lam sade att han beräknar att det dock är mindre än 50 procents chans att det faktiskt händer.

Översatt från engelska