Nyheter från Finland i korthet
Bild på en treårig pojke i en privat förskola i Glasgow, Skottland. (Foto: Christopher Furlong/Getty Images)


Nyheter om Finland i korthet ger axplock av veckans nyheter. Finland får från årsskiftet ändringar och nya lagar på flera områden, som förskoleundervisning, trafikregler mm. Andra nyheter handlar om socialt och politiskt klimat inom olika områden.

Förskoleundervisning

Förskoleundervisningen i Finland har inte varit obligatorisk för alla barn hittills men från och med årsskiftet ändras lagen. Alla barn ska ha en likvärdig skolstart motiveras lagändringen med. Det har varit cirka 2 procent av barnen som inte deltagit i förskoleundervisningen beroende på långa avstånd till förskolan, undervisning har inte varit på eget språk eller man har velat ha barnen hemma. Från 2001 har det varit kommunernas skyldighet att ordna förskoleundervisning, uppger tidningen Hufvudstadsbladet (HBL.fi)

Lampa till cykel i pannan

Från årsskiftet behöver man inte längre ha cykellampan fäst vid cykeln utan det kan räcka med att ha pannlampa efter mörkrets inbrott. Trafiksäkerhetsverket tycker ändå att det är säkrast att ha lampan fäst på cykeln eftersom man ser vägen bättre, rapporterar svenska.yle.fi. 

Arbetslöshet finns men vissa företag går bra

Finland har haft hög arbetslöshet med kring 8,5 – 9,2 procent under 2014. Byggbranschen har lyckats hålla sig sysselsatt enligt Statistikcentralens siffror, dock beror det också på konjunkturen. Det fanns 258 000 arbetssökande i juni, vilket är 42 000 tusen fler än för ett år sedan. Graden av sysselsättning bland den arbetsföra befolkningen var 71,7 procent, enligt svenska.yle.fi.

Dock har bemanningsföretagen ökat sin omsättning under 2014 med cirka sex procent, uppger Helsingin Sanomat, hs.fi. I Finland finns det ett femtontal bemanningsföretag. Arbetsområden som ökat mest är inom kontorsarbete samt transport och logistik.

Bemanningsföretagens tjänster köps särskilt inom handel och restaurangbranscher. Tillfällig anställning köps för att ersätta sjuka och vid högsäsong. Flera företag rekryterar också personal genom bemanningsföretagen särskilt inom områden där arbetstagare är svåra att hitta.

Mätning av partiers popularitet inför riksdagsvalet i april

Yle Nyheter har gjort en mätning om vilket stöd de olika partierna i Finland har i december 2014. Mätningen visar att Centern går framåt medan Socialdemokraterna och Sannfinländarna går bakåt.

I riksdagsvalet 2011 hade Centern 15,8 procents stöd och i nuläget är det 26,8 procent enligt mätningen. Det näst största stödet har Samlingspartiet med 17,1 procent. Socialdemokraterna får 15,3 procent och Sannfinländarna 13,3 procent enligt mätningen från Yle. Dock fick Sannfinländarna i 2011-års val 19,1 procent av rösterna, rapporterar svenska.yle.fi.

De andra partierna, som De gröna fick 9,4 procent, Vänsterförbundet fick 8,9 procent, Kristdemokraterna fick 3,9 procent och sist kom Svenska Folkpartiet med 3,7 procent.

I undersökningen hade 1935 personer tillfrågats och felmarginal för de största partierna är 1,8 procent.

Dåligt väglag under nyårshelgerna

Trafikverket varnar bilisterna för dålig sikt och halt på vägarna inför nyårsafton. Temperaturen har fallit och orsakat snöfall. Tövädret gör vägarna hala och sikten är dålig vid snöoväder. Senare kan snöfallet övergå till slask eller regn.

I måndags var köldrekordet i norra Lapplands Enare – 36,4 grader men också där kommer det att bli mildare väder de närmaste dagarna. Trafikanter uppmanas vara försiktiga på vägarna.