Nye påven Franciskus I ses som ödmjuk och konservativ
Tidningen L'Osservatore Romano gav ut en specialutgåva om den nya påven Franciskus I. (Foto: Peter MacDiarmid/Getty Images)


Vit rök strömmade på onsdagskvällen från Sixtinska kapellets skorsten, kardinalerna hade enats, en ny påve var utsedd.

Jorge Bergoglio, ärkebiskop i Buenos Aires, Argentina, är den förste påven att ta namnet Franciskus I, den första sydamerikanska påven och ett oväntat val.

Eftersom 40 procent av världens 1,2 miljoner katoliker bor i Sydamerika, tyckte många att det var dags för en latinamerikansk påve.

”Vår förhoppning är att den nya påven kommer att innebära stora förändringar, inte bara i Rom, utan också i världen och särskilt i Sydamerika där det finns många fattiga och lidande människor. Hittills har påven varit i Europa, och inget har hänt. Jag hoppas att den här påven är mycket stark och nyskapande”, sade brasilianaren Manuel Tabarez på Petersplatsen efter påvens tal.

Påven Franciskus I är född i Argentina, men med italienskt påbrå.

Han hyllas som en ödmjuk man av folket, en som tar bussen till jobbet, lagar sin egen mat och bor enkelt.

Han har tvättat
fötterna på sjuka i Buenos Aires, ett tecken på ödmjukhet i den katolska tron, efter Jesus, som tvättade fötterna på de fattiga.

Påven Franciskus I uppvisar en enkelhet som är sällsynt på hans nivå, särskilt för någon som tidigare har stått så nära påven.

Han tros ha varit tvåa efter Joseph Ratzinger, när denne valdes till påve Benedictus XVI för åtta år sedan. Ändå var han inte bland de främsta namnen bland dem som diskuterades i media den här gången.

Prästen Oscar Sanchez från Ecuador sade: ”Ingen av oss trodde att han skulle bli påve, vi trodde att hans chans var förbi. Vi hoppades att det skulle bli en latinamerikan eftersom vi är därifrån. Så vi är verkligen mycket nöjda med detta val.”

Påven Benedictus XVI var 78 år när han blev påve, bara två år äldre än den nya påven. Han avgick från sitt ämbete på grund av hälsoskäl och ålder.

Han måste han ha vunnit röster från minst 77 av de 115 kardinalernas i konklaven för att bli påve. I modern tid har det oftast tagit omkring sju omröstningar att välja en påve, men påven Franciskus I valdes efter fem. Det kan signalera att han är mycket uppskattad av kardinalerna.

Både analytiker och troende kallade honom ”karismatisk” på onsdagen, när han talade till tusentals troende från balkongen i Peterskyrkan. Han talade om kyrkans ”resa”.

”Det är en resa av kärlek, tillit, tro… Jag önskar att denna resa för kyrkan som vi börjar idag – min kyrkoherde kommer också att hjälpa mig – låt oss hoppas att denna resa bär frukt för evangeliserandet av denna vackra stad,” sade Påven Franciskus I.

Nu väntar många för att se vad denne påve, som är först med så många saker, och som utmärks av ödmjukhet och ett traditionellt synsätt kommer att tillföra världen.

Översatt från engelska