Nycirkusartist: "Ordnat och strikt, vältränat och koreograferat”
Svante Christell uppträder med ett nycirkussällskap, och är intresserad av många olika typer av traditionell kultur - inte minst den kinesiska, som han såg Shen Yun förevisa på onsdagen. (Foto: Hans Bengtsson)


Nycirkusartisten Svante Christell besökte premiärföreställningen av Shen Yuns Performing Arts föreställning med traditionell kinesisk kultur under onsdagseftermiddagen på Cirkus i Stockholm.

– Det är en stark tradition och det finns så mycket att ta av, sade Svante Christell.

Han är intresserad av kultur från världens alla hörn. Tidigare har han besökt Kina och är också intresserad av kinesisk kultur.

Han blev nyfiken på Shen Yuns föreställning när han tipsades av en vän.

Han beskriver showen med orden: ”Ordnat och strikt, vältränat och koreograferat” – i motsats till den nycirkus han företräder som har ett mera kaosartat anslag.

– Men vi kör ju också ganska hårda koreografier för det brinner överallt så man får inte stå på fel ställe, sade han.

Budskapet i Shen Yuns show tyckte han var viktigt, framför allt Falun Gongs grundläggande värderingar i form av ärlighet, barmhärtighet och tålamod.

– Man kan ha med sig dem hela tiden i vad man än gör, sade han.

Svante Christell tycker att dessa grundläggande värderingar återfinns i den kinesiska kulturen men också att alla människor bär dem med sig.

–Dem ska man tänka på, sade han.

Nycirkus:

Nycirkus, eller cirque nouveau, uppstod parallellt på flera håll i världen på 1970-talet och kombinerar ofta olika traditionella och moderna cirkuskonster i samma nummer, till skillnad från vanlig cirkus som delar upp föreställningen i flera små portioner. Den innehåller mycket akrobatik, eldskonst och jonglering, men sällan djur. Elden är det bärande elementet i Svante Christells show.