Nyårslöften som faktiskt kan fungera
Folk firar på nyårsafton den 31 december 2013 i Melbourne, Australien. (Foto: Vince Caligiuri/Getty Images)


Kommer du att avlägga nyårslöften? Vad sägs om några som faktiskt kan fungera?

Dan Ariely, professor i Psychology and Behavioral Economics vid Duke University, och Kristen Berman, grundaren av Irrational Labs, ett icke-vinstdrivande företag som försöker få folk att bete sig irrationellt fast på bättre sätt, har fem idéer om nyårslöften som faktiskt kan fungera.

De föreslår några av sina irrationella idéer i Time.

Beställ en årlig prenumeration på fruktleveranser

Genom att du binder dig till en leverans av färsk frukt en gång i veckan kommer hälsosam mat att vara en realitet. Detta tillvägagångssätt har en extra bieffekt: brådska. Varje vecka när frukten levereras vet vi alltför väl att om vi misslyckas med att konsumera frukten under veckan kommer mer frukt att dyka upp och vi kommer att behöva kasta bort den oanvända frukten.

Om du gillar riktiga äventyr – vad sägs om en extremare version av denna? En veckoprenumeration på grönkål?

Ge en god vän en möjlighet att ta ut lite pengar från ditt bankkonto om du bryter din diet.

Tipsa denna vän att om han ser dig äta något ohälsosamt ska han ta ut en viss summa pengar från ditt lönekonto och spendera den. Och om du tycker att detta inte är tillräckligt smärtsamt, gör antingen beloppet större eller gör upp om saken med någon du inte gillar så mycket (kanske din chef).

Ordna en automatisk månatlig överföring från ditt lönekonto till ett sparkonto.

Detta snabba engångsbeslut att överföra pengar kommer att hjälpa dig att hålla dig inom din budget samtidigt som den ger dig en framtida ekonomiska trygghet.

Träna varje dag kräver en hel del av fortlöpande viljestyrka.

Att börja träna i ett gym är trevligt men det kräver ändå ett dagligt beslut att gå till gymmet. En bättre metod är i stället att ordna återkommande ”veckomöten” med vänner eller kollegor för träning. Denna typ av social förpliktelse är sannolikt att hålla dig, och dem, ansvariga att dyka upp och när du ändå har kommit till gymmet kan du lika gärna börja svettas.

Gå till ett närliggande hem för övergivna hundar och skaffa en hund.

När du gjort detta snabba engångsbeslut kommer du att göra dagliga promenader det kommande decenniet.

Översatt från engelska.