Nyamko Sabuni avgår


Jämställdhetsministern och biträdande utbildningsministern Nyamko Sabuni (fp) avgår, och avsäger sig även sin plats i Sveriges Riksdag. Hon ersätts av tidigare statssekreteraren Maria Arnholm (fp). Det meddelade regeringen via pressmeddelanden och två presskonferenser på förmiddagen den 21 januari.

Sabuni sade på presskonferensen att det alltid hade varit hennes avsikt att inte sitta längre än tre mandatperioder i riksdagen, och att personalomflyttningar inom hennes departement hade inspirerat henne att redan nu ta steget och avgå.

– Jag har gjort mina år och är väldigt nöjd att lämna nu, sade hon.

Sabuni sade att hon även ville ge sin efterträdare gott om tid att komma in i arbetet. Hon uteslöt inte att hon skulle komma tillbaka till politiken, men har för närvarande inga konkreta planer på vad hon ska göra nu.

Med på presskonferensen var även ledaren för Folkpartiet och tillika utbildningsminister och vice statsminister, Jan Björklund. Han sade sig beklaga att Sabuni avgick och att hon inte tänkte kandidera för återval 2014, men att han förstod och respekterade hennes beslut.

Statsvetaren Ulf Bjereld sade till TT att det är mycket ovanligt att en minister avgår på det här viset, ett och ett halvt år före ett val, men han tror inte att det kommer att få några politiska konsekvenser, såvida det inte springer ur en oenighet i regeringen.

– Finns det politiska motiv för avgången kan det möjligen ge politiska konsekvenser – om det visar sig att det finns en oenighet i regeringen, eller att det finns konflikter kring hennes arbetsuppgifter, sade Bjereld.

Nyamko Sabuni kom till Sverige från Burundi som tolvåring, och satt tidigare som integrations- och jämställdhetsminister, 2006-2010.

Hennes efterträdare, Maria Arnholm, presenterades bara en timme efter Sabuni meddelat sin avgång. I en kort intervju på regeringens hemsida tillfrågas hon om vad hennes prioritet som jämställdhetsminister kommer att vara.

– Högst upp på min agenda står frågan om de dramatiska löneskillnaderna mellan män och kvinnor, sade Arnholm.

Arnholm fyller 55 år i mars och bor på Lidingö, och hon har länge funnits med bakom kulisserna i Folkpartiet. Bland annat var hon politisk sekreterare åt Bengt Westerberg när han ledde partiet till sitt succéval 1985.

Hon lämnade politiken för att bland annat arbeta som kommunikationsdirektör på Coop Norden, och på en PR-byrå, men gjorde comeback i politiken den 25 maj 2012, när hon blev Nyamko Sabunis statssekreterare på utbildningsdepartementet.