Nya Zeeländska politiker godtar inga skrämselbrev från kinesiska konsulatet
Shen Yun Performing Arts publik på ASB Theatre i Auckland, i april 2010. (Foto: Jason Jia / The Epoch Times)


Fullmäktigeledamöter i Nya Zeelands största stad fick en överraskning med posten i början av januari. Det var ett brev från Liao Juhua, den kinesiske generalkonsuln i Auckland. I brevet uppmanades de att inte gå och se den kinesiska kulturella föreställningen av Shen Yun Performing Arts.

Många tyckte att förhållningsordern var konstig och andra blev upprörda.

Det bryskt formulerade brevet uppgav att mellan den 3 och 5 februari, kommer ”Falun Gong-organisationen ”att arrangera så kallade ”Shen Yun ”… i Auckland.” Brevet förtalade sedan Falun Gong med citat avsedda att skrämma, innan man också skrev:

”Ni ombeds att hålla er borta från detta evenemang och tack för att ni läser detta brev”.

Mottagarna besvarade inte tacksamheten.

– Jag blev ganska upprörd över det, sade Cathy Casey, en Aucklands fullmäktigeledamot som precis återvänt från en semester och hittat det väntande brevet. 

– Jag är verkligen upprörd över att konsulatet tror att det skulle kunna påverka valda ledamöter i ett värdland där de [Shen Yun] är våra gäster, sade hon i en telefonintervju med Epoch Times. Hon har sett Shen Yun Performing Arts flera gånger tidigare.

Shen Yun Performing Arts presenterar klassisk kinesisk dans och musik under sin globala turné. På deras webbsida kan man läsa: ”Shen Yuns ambition är att återuppliva traditionell kinesisk kultur.” Den ena av arrangörerna till showen i Auckland är den Nya Zeeländska Falun Dafa-föreningen.

Det kinesiska kommunistpartiet har genom sina konsulat och ambassader runt om i världen försökt hindra Shen Yun från att hålla föreställningar under flera år. Brev från konsulära tjänstemän som försöker skrämma folkvalda att inte gå och se föreställningen har rapporterats många gånger under Shen Yuns korta historia – deras första säsong var 2007.

Cathy Casey ansåg att brevet var en förlängning av kommunistpartiets förtryck av Falun Gong i Kina till Nya Zeeland. Hon påpekade att organ stulits av Falun Gong-utövare under fångenskap, i arbetsläger och på fängelser. 

– Jag är verkligen orolig över detta som jag ser som en större global fråga, sade hon.

Hon har lämnat in formellt klagomål angående brevet till verkställande direktören i stadsfullmäktige och chefen för den konsulära kåren i Auckland. 

– Jag tycker att detta faktiskt är ett brott mot medverkan mellan stadsfullmäktige och den diplomatiska kåren, sade hon.

– Denna generalkonsul har ingen rätt att tala om för mig att inte gå på en föreställning i Auckland. Hur vågar de? Det är ett fullständigt olämpligt beteende för en diplomat i vårt land. … Jag ogillar konsulns intrång i mitt politiska liv och det politiska livet i Aucklands stadsfullmäktige.


Keith Locke publicerade ett pressmeddelande där han motsatte sig det kinesiska konsulatets brevkampanj för att avskräcka Nya Zeelands politiker från att gå och se Shen Yun Performing Arts. (Foto med tillstånd av Nya ZeelandsGröna)

Keith Locke publicerade ett pressmeddelande där han motsatte sig det kinesiska konsulatets brevkampanj för att avskräcka Nya Zeelands politiker från att gå och se Shen Yun Performing Arts. (Foto med tillstånd av Nya ZeelandsGröna)

Miljöpartiets talesman för utrikesfrågor, parlamentsledamot Keith Locke, håller med Cathy Casey. I ett pressmeddelande den 2 februari uttryckte Locke oro för att det kinesiska konsulatet sätter press på Nya Zeelands politiker.

– Det är oacceptabelt att kinesiska regeringsföreträdare i Nya Zeeland sätter press på människor, särskilt valda politiker, med det att inte delta i en kulturell föreställning. Det är den typen av censur som pågår i Kina men det är inte den sortens censur vi ska ha i Nya Zeeland, och jag har starka invändningar mot det, sade han i en telefonintervju.

Locke fick ett handskrivet meddelande, osignerat, från en samling kinesiska grupper som uppmanade honom att inte närvara under föreställningen. Han sade att brevet innehållsmässigt liknade det som skickats till Aucklands fullmäktigeledamöter. I sitt pressmeddelande sade Locke: ”Några kinesiska organisationer i Auckland kan agera i maskopi med Aucklands konsulat i den här frågan.” Epoch Times har rapporterat vid flera tillfällen om hur kinesiska konsulära tjänstemän använder fronttrupper för att försöka påverka västerländska samhällen.

Epoch Times ringde närmare 20 fullmäktigeledamöter för att be om deras reaktioner. Många var oanträffbara, flera var tveksamma. En ledamot, Des Morrison, kommenterade försiktigt:

– Det är verkligen konstigt i vårt öppna samhälle att få ett sådant brev.

Doug McKay, chef för Aucklands stadsfullmäktige, var inte tillgänglig för kommentarer eftersom han ansåg det vara en ”politisk fråga.”

Epoch Times ringde till ett slumpmässigt urval av parlamentsledamöter men hittade ingen annan som hade fått ett meddelande liknande det som skickats till Cathy Casey eller Keith Locke. Jordan King, kommunikationsmedarbetare för Labours parlamentsledamot Maryan Street sade att det skulle ha varit något ”ovanligt.”

Ingen av de intervjuade personerna sade att brevet skulle påverka deras beslut att gå och se föreställningen, men Locke sade att avsikten uppenbarligen varit att skrämmas. 

– Detta förstärker enbart i människors sinnen att Kina har en bit kvar innan det blir demokratiskt, sade han.

Cathy Casey har lagt ut brevet från generalkonsuln Liao på sin Facebook-sida där det blev förlöjligat. ”Det var ett kommunalråd som trodde att det var ett skämt. Han skrev: ”Ha ha ha, vilket skämt det där brevet var.”

Den kinesiska ambassaden i Wellington, Nya Zeeland har inte besvarat några samtal.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/50446/