Nya Zeelands parlamentariker vill syna organskörden i Kina
Amnesty internationals kampanjchef i Nya Zeeland talade vid ett offentligt forum, ”Bakom Kinas ’uppgång’” förra veckan. (Foto: Epoch Times)


Parlamentariker från Nya Zeeland träffade kanadensiska dignitärer i tisdags förra veckan för att diskutera organskörd av Falun Gong-utövare i Kina.

Keith Lock (de gröna), Steve Chadwick och Russel Fairbrother (båda från arbetarpartiet), Wayne Mapp (de nationella), och oberoende parlamentarikern Gordan Copeland, träffade före detta kanadensiske statssekreteraren för Stilla Havsområdet David Kilgour och internationelle människorättsadvokaten David Matas i ett diskussionsmöte i parlamentshuset.

Wayne Mapp sade att han ville ta upp frågan om Kinas organskörd i parlamentet i ett kommande möte.

Han sade att politiker känner att de behöver mer bevis innan de kan agera i frågan.

– Ett av dem är omfattningen av lägersystemen i Kina, vi vet att det är omfattande, men vi vet inte hur stort det är. Är det litet eller stort?

– Det andra är antalet Falun Gong-utövare som fängslats utan rättegång.

– Det tredje är de 3032 som torterats till döds för att ha utövat Falun Gong, vi behöver få det bekräftat.

Matas svarade att detaljer om varje offer finns som appendix till rapporten ”Blodig skörd” som han skrev tillsammans med Kilgour.

Kilgour frågade sedan om Mapp läst rapporten. Han svarade att han inte hade gjort det.

Kilgour bad parlamentarikerna ta upp frågan i parlamentet. Det är en uppdaterad rapport som släpptes i januari i år som nästan tar upp dubbelt så mycket bevis än deras första rapport.

Mapp svarade att det vore bättre om de tog upp frågan om ”Blodig skörd” vid ett exklusivt kommittémöte.

Aucklands statsrådgivare och medlem i Coalition to Investigate the Persecution of Falun Gong in China (CIPFG) Cathy Casey deltog också i mötet med parlamentarikerna.

– Förra året opererade jag bort min njure och jag vet varför folk vill åka till Kina – det är inte deras fel. Det finns 300-400 personer på kölistor i Nya Zeeland som väntar på njurtransplantation, sade Casey.

Aucklands systerstad Guangzhou gynnade staden med omkring 50 miljoner dollar förra året, mestadels genom internationella studenter. Casey sade att när den nya borgmästaren har valts kommer hon att be honom att ta upp frågan om organskörd med sin kinesiska motpart.

– Vad för slags samhälle lever vi i när vi tillåter dessa hemskheter hända?, frågade hon.

MFAT-möte

Matas och Kilgour träffade också en tjänsteman från ministeriet för utlands- och handelfrågor (MFAT) i tisdags förra veckan.

Matas och Kilgour uttryckte sin oro för det hägrande frihandelsavtalet (FTA) med Kina till tjänstemannen från MFAT. De sade att ett stort antal produkter från Kina tillverkas i tvångsarbetsläger.

Kilgour sade att en tulltjänsteman var ”skrattretande”.

Rättvis handel – inte frihandel

Vid ett offentligt forum, Bakom Kinas uppgång, i Victoria University, ställde Kilgour frågan till 250 personer huruvida de stödde frihandelsavtalet (FTA) med Kina. Två personer räckte upp sina händer.

Panelen ställde frågor om organskörd av Falun Gong, internetförtryck, kränkningar av mänskliga rättigheter, de två Kina – den ena hur västerlänningar ser på landet och den andra vilken syn kineser har, opålitliga produkter från Kina, förfalskade produkter och utnyttjande av slav- och barnarbete.

Amnesty Internationals kampanjchef Gary Reese sade att utnyttjande av barnarbete har ökat återigen i Kina.

– Det existerar i själva verket ingen arbetsrätt i Kina.

– Det finns bara en fackförening och den är sanktionerad av regeringen. Den gör inte ett bra jobb, sade han.

Amnesty International uppskattar att 250 000 är inspärrade i arbetsläger i Kina, och en rapport från 2006 av USA:s statsdepartement visar att fler än 50 procent av fångarna som hålls inspärrade i dessa läger är Falun Gong-utövare.

Att få tillgång till statistic om avrättningar i Kina är mycket svårt eftersom den kinesiska regimen inte kommer att tillhandahålla dem till utomstående.

– Amnesty International har ställt upp tabeller från avrättningar genom artiklar från tidningar. Det finns inte en chans att tidningar dokumenterar alla avrättningar, förklarade han.

Matas har tidigare varit involverad i att undersöka Förintelsen.

Rapporten ”Blodig skörd” finns tillgänglig i 17 språk och tillhandahåller 33 olika sorters bevis av statssanktionerad organskörd i Kina, berättade Kilgour för parlamentarikerna.

Bevis från rapporten ”Blodig skörd”:

41500 organtransplantationer i Kina har inte redovisats sedan 2001.

Det finns inget donatorsystem i Kina – avrättade fångar tillhandahålls för kinesiska organhandeln.

En kinesisk kirurg avlägsnade ögon på 2000 Falun Gong-utövare, appendix 18.

Telefonsamtal till 15 sjukhus i Kina för att ställa fråga om hur Falun Gong-utövares organ används i transplantationer, appendix 14.

Källa: Blodig skörd: Reviderad rapport om anklagelser om organskörd av Falun Gong-utövare i Kina. Kilgour, D och Matas, D. 31 januari 2007. version