Nya Zeelands domstol granskar försäljning av bondgårdar till Kina
Mjölkkor står på en gård nära Ashburton, Nya Zeeland. Landets Högsta domstol upphävde regeringens godkännande av försäljning av Crafargårdar till Shanghai Pengxin. (Foto: Martin Hunter/Getty Images)


Försäljningen av 16 mjölkgårdar i norra Nya Zeeland till ett större kinesiskt konglomerat, (företag med olika verksamheter) stötte på problem i Högsta domstolen efter att godkännandet för affären börjat ifrågasättas.

Högsta domstolen har bett regeringen att ompröva ansökan från Shanghai Pengxin för att få köpa Crafars mjölkgårdar, det största familjeägda mejeriföretaget i Nya Zeeland.

Domstolen fann att den utländska investeringsbyrån (Overseas Investment Office) väsentligt hade överdrivit transaktionens ekonomiska nytta till Nya Zeelands ekonomi.

De inblandade ministrarna har gjort en ”tabbe”, säger Det grönas parti, som hävdar att markförsäljningen till utländska intressen inte kommer att ge några ekonomiska fördelar för Nya Zeeland.

– Kinesiska tjänstemäns lobbyverksamhet bakom kulisserna var en av anledningarna till regeringens godkännande av affären med Crafargårdarna, säger De grönas språkrör Russell Norman.

Den utländska investeringsbyrån gav sitt godkännande den 27 januari till Shanghai Pengxin-koncernen att köpa 16 mjölkgårdar som ägs av Crafarfamiljen.

Det kinesiska budet på 200 miljoner dollar besegrade budet på 171,5 miljoner dollar från ett konsortium av nyazeeländska företag. Konsortiet leddes av Sir Michel Fay från investeringsbanken, som inkluderar iwi (Maori) och lokala jordbruksintressen.

Konsortiet försökte blockera försäljningen genom att begära en rättslig prövning av processen.

Att regeringen hävdar att de gett tillåtelse åt Shanghai Penxin att köpa crafargårdar, utan att de påverkats av Nya Zeelands frihandelsvtal, är en osanning, säger Norman.

– Regeringens påstående om att man inte på något sätt påverkats av godkännandet av Shanghai Pengxin som köpare av Crafars gårdar, är inte sanna. Det har inte på något sätt varit påverkat av Nya Zeelands och Kinas frihandelsavtal, säger Norman.

– Kostnaden för John Keys försök att uppvakta kinesiska investerare genom sin Kina-strategi kommer att bli en förlust för vår produktiva jordbruksmark.

”Högsta domstolens dom anger att den utländska investeringsbyrån hävdat att investeringen främjat en viktig regeringspolicy genom att visa sitt tillmötesgående av Nya Zeelands och Kinas frihandelsavtal.”

Nya Zeeland är det första landet i den utvecklade världen som har undertecknat ett frihandelsavtal med Kina, som nu blivit Nya Zeelands näst största exportmarknad.

Alan McDonald, talesman för Crafargårdars försäljningsgrupp välkomnar Högsta domstolens beslut och tillade att Shanghai Pengxins anbud varken varit i nyazeeländarnas bästa intresse eller kommer att leda till några ekonomiska fördelar.

– Det är lugnande att en domare i Högsta domstolen har kommit till en liknande slutsats och avvisar ministrarnas godkännande, sade McDonald.

Regeringen räknar med att en ny rapport inkommer, från den utländska investeringsbyrån inom några dagar angående Crafargårdarnas försäljning.

Böndernas förbund (Federated farmers), en oberoende lobbygrupp, anser att den rättsliga utmaningen för Crafargårdars försäljning skulle utsätta ”nya utländska investeringsregler och processer för ett eldprov.”

– Hur detta än avlöper kan det bara bidra till att göra processerna för utlandsinvesteringar starkare, sade Willy Leferink, ordförande i mjölkböndernas förbund.

– Det är inte heller någon hemlighet att bönderna ställer viktiga frågor om konkursförvaltarnas taktik om ”allt eller inget” vid försäljning av dessa gårdar. Det finns gott om bönder som kunde ha köpt enskilda gårdar enligt fortlevnadsprincipen, tillade Leferink.

Leferink säger att omkring 150 mjölkgårdar sålts sedan gårdarna gick till konkursförvaltningen och att det under sista kvartalet 2011 såldes 16 mjölkgårdar i Waikato och Bay of Plenty-regionen. Det var också lite överraskande när Waikato Times rapporterade att räkningen för tvångsförvaltning blivit över 6 miljoner dollar fram till oktober förra året, sade han.

Översatt från engelska