Nya Zeeland överväger små vindkraftverk


Villaägare kommer inom en överskådlig framtid att kunna använda små vindkraftverk för att minska Nya Zeelands bräckliga beroende av vattenkraft.

Sjuttio procent av Nya Zeelands elektricitet kommer ifrån vattenkraft, och efter låga tillflöden till Nya Zeelands vattenmagasin 1998, 2001 och 2003 har elleverantörerna blivit varse behovet att öka och expanderar elproduktionen.

Mark Franklin, VD för Vector, ett av Nya Zeelands stora energibolag, säger att energisektorn står inför många utmaningar vilket gör det viktigt för Nya Zeeland att aktivt undersöka alternativa och hållbara energiformer.

På försök i ett år

Vector kommer under ett års tid att på prov använda små vindkraftverk i Wellington och Auckland.
Kommunfullmäktige i Wellington och Waitakere har samtyckt till att vara med i försöket.

Allt som allt kommer projektet att kosta 250,000 dollar och detta täcker kostnaderna för 10 turbiner, bygglov, installations- och konstruktionskostnader. Det ger också möjligheten att på avstånd mäta varje enskild installationsresultat.

Vindkraftverken är tillverkade av det Skotska företaget Renewable Devices Swift Turbines och sägs förse ett hushåll med en fjärdedel av dess energibehov.

– Vi försöker göra dem konkurrenskraftiga [i pris] i förhållande till solpaneler, någonstans omkring 4 000-6 000 dollar styck, säger Franklin.

Vindkraftverken är gjorda för att monteras direkt på byggnader och fungerar bra i de relativt låga vindhastigheter och de växlande vindförhållande som förekommer vid takhöjd. De har fem blad med en diameter på ungefär två meter och väger cirka 50 kilo.

– De har en mycket liten visuell och akustisk påverkan, fungerar i relativt svaga vindar, och kan med en effekt på 1.5kW producera mellan 2 000-3 000 kWh elektricitet per år. Vad vi försöker göra är att lägga till mer i debatten. Det här är inte svaret, det är en del av lösningen. Vi tycker att det är upp till många olika människor att sätta fart på den här branschen, säger Mark Franklin.

Wellintongs borgmästare Kerry Prendergast säger i ett pressmeddelande att hon är glad att Wellintong skall ingå i försöket.

Hon säger att det är i linje med Wellintongs nyligen antagna mål om att hålla nere koldioxidutsläppen.

– Wellintong är hem för kreativitet och nyskapande och är därför mycket mottagligt för nya initiativ som i slutändan kommer att gagna vår stad, och även resten av Nya Zeeland. Vi vet att förnybara energikällor är nödvändiga för en hållbar utveckling. Vi ser fram emot försöket.

Inte lösningen, hävdar energikonsult

Energikonsult Bryan Leyland från Auckland sade att små vindkraftverk inte har fungerat bra i försök utomlands, då de är mycket dyra och fullkomligt beroende av vädret.

– Det är fullståndigt vansinnigt. Man skulle spara mer på att köpa ett halt dussin lågenergilampor.

Bryan Leyland säger att vindkraftverken skulle producera energi till en kostnad av 80 cent per kW när energi normalt sett kostar ett hushåll omkring 20 cent per kW.

Han säger sig vara förvånad över att Vector investerar i dem och menar att det finns indikationer på att de som redan finns i England bara producerar 25 procent av den energi de var menade att göra.

– Jag är på det hela taget tveksam till vindkraft. Mycket snart kommer Nya Zeeland att ha för mycket vindkraft och det kommer att få energipriserna att stiga.

– Om folk verkligen oroar sig för global uppvärmning – och det gör inte jag, jag tycker att det är rent struntprat – så borde de stödja kärnkraft, säger Bryan Leyland som anser att kärnkraft är en stabil och säker metod att producera elektricitet.

Översatt från originalartikel på engelska.