Nya tullavgifter får kineserna att handla på hemmaplan
Nya tullavgifter får kineserna att handla på hemmaplan. (Foto: Philippe Lopez/AFP)


Under de senaste åren har kapitalvaruhandeln runt om i världen insett att kineserna är redo att shoppa. Men de nya tullavgifter som den kinesiska staten infört kan sätta stopp för köpfesten.

Kinesiska turister är ivriga att handla lyxvaror när de är i väst, på grund av priset. På Fifth Avenue i New York kostar lyxvaror bara mellan en fjärdedel och en tredjedel av vad de kostar i Shanghai eller Peking.

Det var i augusti som den kinesiska tullen introducerade nya avgifter på varor som tas in i landet för personligt bruk och som kostar mer än femtusen yuan.

Med början den 1 augusti läggs 20 procent i tullavgift på läder, päls, kameror, videokameror och ljud- och filmapparater. En skatt på 30 procent läggs på armbandsur, klockor och delar till dessa. På kosmetika, tobak och alkohol är skatten 50 procent och på datorer och mobiltelefoner är den hela 100 procent. 

Den kinesiske turisten A-wen medgav sorgset:

– Jag köpte en iPad till mig själv, men den kinesiska tullen lade på tusen yuan i skatt.

Han hade använt sin iPad sedan den dag han köpte den och när han kom hem till Peking hade han mer än 2GB personlig data, så han hade inget annat val än att betala skatten så han kom igenom tullen.

– Tullavgifter borde ha som syfte att stoppa smuggling, men den här datorn är för personligt bruk. Varför måste jag betala så mycket i skatt, undrade A-wen.

Chen, som studerat i Storbritannien och nu var på väg hem till Kina för att arbeta, kommer att få problem med alla de föremål hon köpt på sig under sina utlandsstudier.

Hon har redan sålt det mesta hon äger, inklusive en bärbar dator, en digitalkamera och en mini-stereo.

– Men mitt bagage och väskan i sig kostar mer än femtusen yuan! Jag har också en laptop som jag har allt mitt studiematerial på, så den vill jag inte gärna skiljas från. Men om jag måste betala avgifter för allt det så blir det mycket pengar, sade hon.

Många kinesiska utlandsstudenter har samma problem som Chen och har utbytt strategier på internetforum.

En student skrev på ett internetforum; ”Förvara ditt bagage i plastpåsar, eftersom två resväskor motsvarar tvåtusen yuan i varor. Sälj din iPad. Res tillbaka till Kina i underkläderna. Släng dina läroböcker om du inte kan sälja dem. Släng din mobiltelefon, dator, MP3-spelare och kamera. Eller ännu hellre: res tillbaka till Kina naken. På det viset kommer du garanterat slippa avgifter. Min slutsats är naken = skattefri.”

Enligt en anställd inom turistindustrin brukar många kinesiska höginkomsttagare resa till Hongkong i december för att shoppa, men i år har förfrågningarna varit få.

Kinesiska turister som faktiskt åker utomlands i november och december för julhandelns skull riskerar att granskas noggrant när de kommer tillbaka.

Enligt chefen på Huayuans resebyrå har man gjort noggranna inspektioner i de kinesiska tullverken, särskilt på kinesiska turister som kommer tillbaka från Hongkong, Japan, USA och Europa. Man är särskilt intresserad av elektronik och lyxshoppingpåsar. 

You, som reser till Hongkong i slutet av november, följer sin resebyrås råd.

– Den här gången tänker jag återvända tomhänt till Peking. Jag kommer inte kunna köpa märkesväskor eller elektronik och absolut ingenting till mig själv, sade hon. Hon hade strukit LV-väskor, kosmetika från Estee Lauder och en iPhone från sin shoppinglista.

Vissa turister kunde inte motstå priserna och handlade, och en del lyckades ta sig in trots den strikta kontrollen. En resenär köpte en dyr armbandsklocka för över tiotusen yuan och bar den på handleden när han återvände. Tullen undersökte inte om det var en ny eller gammal klocka och resenären klarade sig. Vissa turister klippte bort prislapparna på märkesväskor eller kläder de köpt och lyckades därmed smuggla in dem.

Men de nya avgifterna har en tydlig effekt. Kineserna kan tänkas fortsätta spendera sin nyvunna rikedom, men färre kommer att köpa varor utomlands och ta med hem.

 

 

Översatt från: