Nya svenskar välkomnas i Uppsala
Imorgon vajar många svenska flaggor. Idag 5 juni hade skolbarnen i Kinna avslutning med besök i Kinna kyrka och flaggan vajade. (Foto: Barbro Plogander, Epoch Times)


Imorgon är dagen då svenskarna förväntas fira att Gustav Vasa valdes till kung 1523, och att Sverige då blev ett självständigt land.

Nationaldagen, som är en relativt ny högtid i Sverige börjar få fäste i landet. Eftersom det inte finns några egentliga traditioner kopplade till dagen, som det gör med till exempel midsommar, har man skapat nya traditioner.

I Uppsala brukar man välkomna dem som blivit nya svenska medborgare under året med en ceremoni på Uppsala slott. De blir sedan hedersgäster i Parksnäckan, där kommunen håller nationaldagsfirande.

– Det har blivit en uppskattad tradition att börja nationaldagsfirandet med en ceremoni för våra nya medborgare och deras anhöriga. Det brukar vara ett högtidligt tillfälle med mycket glädje för alla som är på plats, sade utbildnings- och arbetsmarknadsnämndens ordförande Mohamad Hassan i ett pressmeddelande.

Enligt källor utbringar man historiskt sett ett fyrfaldigt leve för regenten och Sverige den 6 juni, som innan 1983 enbart var ”svenska flaggans dag”. Ett ”fyrfaldigt leve” är egentligen dubbelt svenskt lösen (svenskt lösen är två skott), för att markera det svenska. I Danmark utbringar de ett trefaldigt leve.