Nya rön kring D-vitaminets cancerhämmande effekt
Om vi vill ha en frisk kropp, ett klart sinne och ett långt liv bör vi ta ett steg framåt – mot ljuset. (Photo: FreeDigitalPhotos.net)


Det finns nu tillräckligt med övertygande uppgifter som talar om att D-vitamin har en kraftfull cancerhämmande effekt. Forskarna har funnit att solens vitamin kan minska risken för vissa cancerformer upp till 78 procent. Men hur? Det verkar som om vissa av vitaminets magiska egenskaper har blivit kända för oss.

Forskare har misstänkt att det finns en länk mellan halten av vitamin D och celltillväxt. Man fann att D-vitamin påverkar utvecklingen av immunceller, och förmodligen även kontrollerar celltillväxt i allmänhet. Den aktiva formen av vitamin D (kalcitriol) ansvarar för att öppna mer än 2 700 genetiska bindningsställen. Men det är inte allt.

Ett forskningsteam vid McGill University i Kanada har nyligen publicerat nya rön som kan kasta ljus över D-vitaminets förebyggande effekter. Forskarna fann att den aktiva formen av vitamin D, genom olika mekanismer, hindrar produktion och drift av ett särskilt protein som kallas cMYK. Tidigare har det konstaterats att den ökade nivån av detta protein kan ses vid mer än hälften av alla cancersjukdomar.

John White, en av forskarna bakom studien, tror att D-vitamin reglerar takten av produktion och nedbrytning av cMYK. Dessutom fann forskarna att D-vitamin stimulerar produktionen av en naturlig antagonist till cMYC, som kallas MXD1. Detta blockerar helt effekten av cMYK. Forskare pekar på att deras utveckling på lång sikt hjälper till att kontrollera tumörtillväxt och metastasering.

Låter väl bra, men vad betyder det för oss som inte håller på med biokemi men som vill hålla sig friska?

Detta betyder att det är dags att gå ut i ”dagsljuset”. Vi blir offer för en epidemi av vitamin D-brist eftersom vi inte får tillräckligt med solljus. Hela dagen är vi instängda i kontorsbyggnader, sedan går vi hem, och fortsätter att gömma oss inom fyra väggar. Som ett resultat får inte vår hud den nödvändiga mängden av ultraviolett strålning och nivån av vitamin D blir farligt låg.

Om vi vill ha en frisk kropp, ett klart sinne och ett långt liv bör vi ta ett steg framåt – mot ljuset.

Undersökningsresultaten har publicerats i Proceedings of the National Academy of Sciences.

Översatt från engelska via ryska sajten