Nya markkonflikter i Kina


Polis använde tårgas och grep ett dussintals bybor i Guangdongprovinsen under en konflikt med hundratals demonstranter som protesterade mot otillräcklig kompensation för deras mark, rapporterar Radio Free Asia (RFA). Händelsen ska ha ägt rum under tisdagen.

Ett vittne uppger att våld bröt ut när bybor från Guangning län försökte stoppa byggarbetare från att fylla deras  jordbruksmark med jord för att bygga en industripark.

Flera hundra bybor hade försökt stoppa bygget men stoppades av en polisstyrka som använde tårgas och våld för att skingra oroligheterna. Ett dussintal bybor greps av polisen.

Vittnes uppger att över tusen poliser var mobiliserade för att stoppa demonstranterna. Bybor i 70- och 80-årsåldern var också med och protesterade.

Polis ska också ha tänt eld på en aktivists bil och hans hus, enligt vittnen. 

Beväpnas polis bevakar området, uppger RFA. Även vägspärrar har satts upp och personer som åker in med fordon i byn måste visa upp ID-kort.

Enligt en tjänsteman i Wuhe kommun krävs expropriation av mer än 1000 mu (67 hektar) av böndernas mark för att bygga industriparken.

Byborna hävdar att de erbjöds en engångssumma på 16 000 yuan. Några av dem vägrade ge upp sin mark. Många var dessutom inte nöjda med vad de erbjudits i kompensation. En kvinna uppger att myndigheterna utövade påtryckningar mot byborna för att få dem att skriva på avtal för markförsäljningen.

Flera bybor har förts iväg av polis, och var de befinner sig är okänt. Minst ett fyrtiotal bybor är också fortfarande bevakade av polis.

Markkonflikter i Kina har under de senaste åren spridits med våldsam fart. 

I centrala Hubeiprovinsen i juni utbröt våldsamma konflikter mellan 900 grönsaksodlare och polis efter att odlarna klagat efter att ha erbjudits minimal kompensation av myndigheterna för deras mark.

I Yunnanprovinsen i april dödades en bybo och fem skadades allvarligt efter att polis öppnat eld mot ett hundratal som protesterat mot att man försöker uppföra en gruva.

En video från ett av vittnena kring markkonflikten finns på Youtube http://www.youtube.com/watch?v=3NB3j-E9VIA