Nya iPhone släpptes i natt
Först i kön stod Ruth Kvarnström med dottern Emelie, de hade köat sedan klockan tolv på dagen. (Foton: Katarina Hall / Epoch Times Sverige)


Natten till fredag hade Telia på Kungsgatan i Stockholm öppet från midnatt till klockan 03.00 för att sälja Apples andra generation Iphonetelefoner med 3G-kommunikation. Kön på torsdagskvällen ringlade sig långt upp på Sveavägen och de blivande iPhone-ägarna bjöds på både korv och underhållning.

Först i kön stod Ruth Kvarnström med dottern Emelie som börjat köa redan klockan 12 på torsdagsförmiddagen. Efter 12 timmars väntan var de trötta men klara över att köpa en iPhone med minnesstorlek 16 gigabyte och ett abonnemang med förmånligast pris.

Teliasonera har tagit fram tre olika prisplaner inför lanseringen av Iphone: Telia Mobil Imini, Telia Mobil Imidi och Telia Mobil Imaxi.

Prisplanen Imini har en månadsavgift på 299 kronor och då ingår 100 minuter samtal, 100 sms och 100 Mbit datatrafik. Vad mobilen sedan kostar att lösa ut beror på bindningstiden. Det billigaste alternativet Iphone 8 GB kostar 1695 kronor med 24 månaders bindningstid. Dyrast enligt prisplanen är Iphone 16 MB med 18 månaders bindningstid – 3295 kronor.

Klockan 23.55 kom Håkan Dahlström, chef för mobilitetstjänster på Telia, med en efterlängtad iPhone till Teliabutiken på Kungsgatan. Enligt Dahlström har efterfrågan varit stor med över 50 000 personer som anmält sitt förhandsintresse.

Iphone är en surfmobil och innehåller både iPod, GPS och Youtube. Nackdelarna är priset, batteritiden och avsaknaden av en del funktioner som många trots allt vill ha.
Raimund Schäffler, Tyskland (mitten) och Inga Shyoliouskaya, Vitryssland (till vänster) köar utanför affären för att köpa en iPhone som ”innehåller allt och så mycket som möjligt”.