Nya fall av fågelinfluensa i Japan
JAPAN, Kiyotake: Medicinska funktionärer anländer till en hönsfarm för att börja med att elda upp 12,000 döda kycklingar i kölvatten av ett nytt utbrott av fågelinfluensan i staden Kiyotake, Japan. Den 13 januari 2007 bekräftade regeringen att ett utbrott hade skett efter det att man hittat 3,900 kycklingar döda på en farm. (Foto: AFP/ Jiji Press)


Det var det dödliga fågelviruset H5N1 som vållade utbrottet av fågelinfluensa på en hönsfarm i sydvästra Japan nyligen, bekräftade landets jordbruksdepartement på tisdagen. Fallet är det första i Japan på tre år.

Fallet är det första i Japan på tre år. Inga rapporter har kommit om att människor skulle ha smittats eller att fåglar insjuknat på andra håll i landet.

Nästan 4 000 fåglar dog på den aktuella hönsfarmen i prefekturen Miyazaki och de återstående 8 000 där avlivades i söndags av myndigheterna för att sedan brännas.

Tidigare prover hade klarlagt att fåglarna drabbats av H5-varianten av viruset, men det behövdes fler undersökningar för att avgöra om viruset också hade N1-komponenten som gör det till den farliga virusstammen H5N1 eller om det var den mindre farliga varianten H5N2.

Det finns 16 hönsfarmer i det aktuella området, men fem av dem har för stunden inga fåglar. De övriga elva får nu besök av experter som bland annat ska ta blodprov på fågelbesättningarna.

Liknande kontroller görs också på andra håll i Japan.

– Regeln är att besöka varenda gård så snart det är möjligt. . . men när så inte kan ske får man försöka kontrollera genom att till exempel ringa, sade en företrädare för jordbruksdepartementet.

Många länder i Asien fruktar fågelviruset. Ett sjukhus i Indonesien har fått ta emot många smittade människor den senaste veckan. I Vietnam rapporteras smittan sprida sig bland fågelflockar, och i Thailand har sjukdomen åter flammat upp.