Nya dödliga strider i Somalia
Poliser har mobiliserats för att säkerställa Mogadishu i Somalien efter en bilbombsattack på polisen. En polis dog och minst fem skadades. När en bil exploderade dödades minst fyra personer och tre andra, inklusive en polisman, sköts ner i strider som vällt fram efter att islamiströrelsen drevs i flykt i slutet av förra året. (Foto: AFP/Str)


Somalias huvudstad Mogadishu har upplevt de värsta striderna sedan islamiströrelsen drevs på flykt i fjol. Tolv människor har dödats enligt vittnen och sjukhuskällor i strider. En av de dödade var en fyraåring, uppger AP.

Enligt sjukhuskällor och ögonvittnen dödades tolv människor i natt i strider mellan säkerhetsstyrkor och vad som misstänks vara islamistisk gerilla.

Striderna följde på att militära mål i Mogadishu angripits med granater, skriver nyhetsbyrån AP som uppger att en av de dödade var en fyraårig pojke.Nära 50 personer uppges ha skadats.

Invånare i staden beskrev striderna som de värsta sedan övergångsregeringen i december med hjälp av etiopisk militär drev bort islamiströrelsen från Mogadishu.

Försvarsdepartementet, presidentpalatset och ett militärsjukhus angreps natten till tisdagen, uppgav vice försvarsminister Salat Ali Jelle.

-Regeringsstyrkor och de vänskapligt sinnade etiopiska trupperna besvarade elden, sade Jelle.

Trots att islamiströrelsen drivits bort från Mogadishu har den svaga somaliska regeringen och de etiopiska stödtrupperna inte lyckats få full kontroll över den kaotiska huvudstaden.

Vad som finns kvar av islamiströrelsen har formerat sig i klanbaserad milis som svurit att föra gerillakrig mot regeringen.

Somalia har hemsökts av våld och anarki allt sedan den förre diktatorn Mohamed Siad Barre drevs från makten 1991.