Ny väntan för Christer Fuglesang


Bara sekunderna innan rymdfärjan Discovery skulle ha lyft kom beskedet att Nasa avbröt uppskjutningen på grund av dåligt väder. Nästa chans för svenske astronauten Christer Fuglesang blir natten mot söndag svensk tid.

Efter att ha väntat fastspända i över fyra timmar kunde alla astronauterna lämna Discovery, med befälhavaren Mark Polansky sist. Christer Fuglesang klev ur en stund före klockan 5 och såg inte alltför nedslagen ut. Han fick till ett leende mot de mötande kollegorna i markpersonalen.

Veteranen Robert ”Beamer” Curbeam verkade däremot klart besviken. Sunita Williams vinkade in i Nasas tv-kamera innan astronauternas kortege med den silvriga astrovanen återvände mot besättningens inkvartering. Där väntar ytterligare ett par dagar i karantän.

Astronauterna är tränade för den här situationen. Christer Fuglesang själv har upprepade gånger sagt att det inte är hela världen om man inte kommer i väg på de första försöken.

Nedräkningen stoppades med fem minuter kvar och vädret hann inte förbättras tillräckligt mycket, innan ”fönstret” för den planerade uppskjutningen stängdes. Sedan var rymdstationen ISS inte längre i rätt vinkel i förhållande till rymdfärjan.

När det stod klart att tidsgränsen passerats, var det bara för Nasa att avbryta nedräkningen.

Den svenske rymdnestorn Sven Grahn, knuten till Rymdstyrelsen, förklarar vad som stoppade uppskjutningen:

– Molnhöjden var för låg. Man kan inte observera rymdfärjan de första tusen metrarna upp ungefär. Det vill man kunna göra från marken med ögonen, därför att radarn som följer ännu inte ”låst på” ordentligt på låg höjd. Det är ett krav.

Enligt Sven Grahn handlar det också om säkerheten för tredje man, de boende runt omkring Kennedy Space Center. Även möjligheten för piloten att i nödläge landa en glidflygande rymdfärja är en faktor. Rymdfärjan är inget riktigt flygplan. Den kan bara glidflyga ner i ett nödläge och har alltså bara en chans att rädda sig. Då får inte sikten vara dålig.

– Han skulle komma ur molnen alldeles för lågt för att kunna landa säkert på landningsbanan här bakom, säger Sven Grahn, som var på Kennedy Space Center redan 1972 för att bevittna den senaste bemannade rymdfärdens uppskjutning, Apollo 17.

– Vädret avgjorde helt och hållet. Rymdfärjan fungerade klanderfritt och var i perfekt skick. Det var bara att tuta och köra.

Nasas ledningsgrupper har beslutat att nästa uppskjutningsförsök blir på lördag, även om väderprognoserna än så länge inte ser särskilt gynnsamma ut. Vädret på fredag med kastvindar tillåter inte ett försök.

Försöket på lördag blir klockan 20.47 (2.47 natt till söndag svensk tid).

Om rymdfärjan inte kommer i väg på lördag heller, är frågan om söndagen är ett alternativ. Det kan vara så att man då måste göra om bränslehanteringen så att måndag blir nästa möjlighet efter lördag. Nasa har satt 17 december som sista möjliga tillfälle till uppskjutning. Om inte Discovery kommer i väg då heller så skjuts resan upp till mitten av januari.

På hotellet i Cocoa Beach, där många av besökarna från det officiella Sverige bor, satt näringsminister Maud Olofsson och utbildningsminister Lars Leijonborg i en soffa i lobbybaren och såg lite dämpade ut.

– Visst känner man sig besviken nu. Men vad spännande det var med nedräkningen, sade Maud Olofsson till TT.

Ingen av dem räknade med att kunna följa lördagens uppskjutningsförsök på plats.

Dagen efter ska båda nämligen gå på Nobelfesten i Stockholm.