Ny upptäckt om den viktigaste atomen för allt levande
Runt kolstjärnan V838 Monocderotis finns kolstoft. (Foto: NASA / AFP)


Forskare har med hjälp av det satellitburna europeiska rymdteleskopen Herschel, upptäckt något de inte alls väntat sig. De har hittat vatten inne i en kolstjärna där det enligt teorin inte ska finnas vatten.

Kolstjärnor kan ses med ett amatörteleskop, de är vackert röda, som en blodsdroppe på himlavalvet. Som man kan ana av namnet bildar den kol. Vetenskapen tror att det är härifrån det kol kommer som bygger upp allt liv på jorden.

Kolstjärnan bildar ständigt kol och det går åt mycket syre till det och kolmonoxid bildas. Det blir inget syre kvar vilket utesluter att vatten bildas, för det innehåller ju också syre. Vetenskapen vet att det finns vatten på ytan sedan tidigare, men inne i stjärnan finns det alltså inget. Men nu har astronomerna funnit vattenånga inne i en kolstjärna.

Det betyder att vetenskapen egentligen inte förstår vad som händer i stjärnan, de kemiska processerna som ger upphov till olika molekyler.

– Det är lite irriterande att vi faktiskt inte vet varifrån vår viktigaste atom, för livet i varje fall, kommer, säger Bengt Gustafsson, astrofysiker vid Uppsala universitet, till SR.

Nu får forskarna börja om igen med frågan om vårt materiella ursprung och även fråga sig om kolet som finns i oss människor verkligen kommer från dessa kolstjärnor.

Forskarna, där även Göran Olofsson från Stockholms Universitet ingår, publicerade sina upptäckter i tidskriften Nature i förra veckan.