Ny succé för Sarah Sjöström i sim-EM
Sarah Sjöström jublar efter att tagit guld på distansen 50 meter fjäril vid kortbane-EM i simning i Israel. (Foto: JACK GUEZ/AFP/Getty Images)


Sarah Sjöström tog hem tre guld och totalt fem medaljer vid EM i simning i Israel.

I början av veckan fick Sarah Sjöström Svenska Dagbladets bragdguld i konkurrens med bland andra Charlotte Kalla och U21-landslaget i fotboll.

Bragdguldet fick hon för den historiska insatsen i VM på lång bana i augusti där hon tog två guld, ett silver och ett brons, och dessutom slog två världsrekord. En sådan medaljskörd hade ingen svensk tidigare lyckats med i ett långbane-VM.

När kortbane-EM i simning avgjordes i Israel 2-6 december gjorde 22-åriga Sjöström ett nytt fantastiskt mästerskap. Individuellt blev det guld på 50 meter fjäril, 100 meter fritt, 100 meter fjärilsim och silver på 50 meter frisim. Dessutom var hon med i det svenska silverlaget på 4×50 meter medley.

– Det känns jättebra. Jag är jättenöjd med simningen, sade Sjöström till SVT.

Avslutningsdagen blev hektisk. Det var tätt mellan loppen och däremellan skulle prisutdelningar klaras av för Sjöström. Trots kort tid för återhämtning blev det tre medaljer under det avslutande simpasset, och medaljmässigt gjorde Sjöström därmed sitt bästa mästerskap i karriären.

Sarah Sjöström har nu totalt tio VM- och EM-guld på kort bana, och elva VM- och EM-guld på lång bana. Redan som 15-åring tog hon sitt första VM-guld. Siktet är nu inställt på OS i Rio nästa sommar, där Sjöström är sugen på revansch efter den mindre framgångsrika insatsen i OS i London 2012.