Ny rysk lag censurerar webben
En kvinna sitter vid en dator på internetkaféet Time Online i centrala Moskva. Ryska internetleverantörer är skyldiga att blockera webbplatser med förbjudet material enligt en lag som trädde i kraft den 1 november 2012. (Foto: Oleg Nikishin/Getty Images)


En lag som tillåter den ryska regeringen att stänga ner webbplatser trädde i kraft den 1 november. Lagen riktar sig mot webbplatser som är skadliga för barn men kan även beröra platser som bedöms som extremistiska.

Kritiker anklagar regeringen för att skaffa sig ett verktyg som kan stänga oppositionens webbplatser och som kan skapa ett klimat av utbredd censur i Ryssland.

När förslaget lades i juli, stängde Wikipedia ner sin ryska webbplats i protest mot förslaget. Det antogs i juli och undertecknades av president Vladimir Putin. Det behövs inget domstolsbeslut för att blockera en webbplats.

Organisationen Reportrar utan gränser som övervakar pressfriheten sade att det är sannolikt att Kreml kommer missbruka lagen.

”Vi tvingas konstatera att det inte finns någon politisk vilja att lösa motsägelserna i lagen och ta bort det som är ett hot mot friheten, trots att lagen kritiserats från många håll”, säger gruppen i ett uttalande.

Gruppen sade att Ryssland försöker att omdefiniera innebörden av vad förräderi innebär och att de försöker höja straffen för hädelse, grundad på övertygelse.

”Sammantaget ger de senaste lagstiftningsinitiativen i Duman [ryska parlamentet] alla intryck av en samordnad attack mot friheten att sprida information. Ett otydligt språk och vaga definitioner gör lagarna öppna för tolkningar. Vi uppmanar parlamentsledamöter att revidera sina förslag i ljuset av den grundläggande rätten till fri information”, säger gruppen.

Några oroar sig för att myndigheterna skulle kunna plantera förbjudet material och innehåll på oppositionens webbsidor för att skapa en anledning att stänga webbplatserna, enligt Radio Free Europe.

Den myndighet som ansvarar för genomförandet av lagen, Roskomnadzor, ska meddela webbplatsoperatören när olagligt innehåll upptäcks, förklarar en artikel i den statligt finansierade publikationen Russia Today. Om innehållet inte tas bort inom 48 timmar kommer webbplatsen att blockeras av ryska internetleverantörer.

Men chefen för den ryska myndighet som ansvarar för genomförandet av lagen betonade att farhågorna är ogrundade.

”Det fanns uppgifter om att YouTube [den största videodelningswebbplatsen] och andra källor skulle blockeras. Självklart kommer det inte att hända”, sade Roskomnadzors chef Aleksandr Zharov, enligt Russia Today.

Zharov svarade Rysslands kommunikationsminister Nikolai Nikiforov som uttryckt sin oro på Twitter: ”Det låter som ett skämt, men på grund av den här videon kan hela YouTube blockeras i hela Ryssland”, sade han på Twitter, med hänvisning till en anti-islamistisk video ”muslimernas oskuld”, som utlöste omfattande protester, enligt Radio Free Europe.

Översatt från engelska.