Ny oljejätte välkomnas av Oslobörsen
NORGE, Oslo: Koncernchefen för Norsk Hydro, Eivind Reiten (V) och Helge Lund, chefen för Statoil skakar hand på presskonferensen i Oslo den 18 december 2006. (Foto: AFP/Lise Aaserud/Scanpix Norway)


Norska Hydro och Statoil planerar att slå samman Hydros olje- och gasverksamhet med Statoil. Beskedet mottogs med jubel på Oslobörsen. Hydroaktien lyfte med över 23 procent. Statoil lyfte med drygt 7 procent.

Norska Hydro och Statoil har kommit överens om att slå samman Hydros olje- och gasverksamhet med Statoil. Det nya bolaget beräknas få en samlad produktion på 1,9 miljoner fat per dag 2007 och olje- och gasreserver på sammanlagt 6,3 miljarder fat.

Marknaden jublade åt affären och Oslobörsen lyfte direkt med nästan 4 procent på måndagsmorgonen, sedan beskedet om Hydro-Statoilaffären kommit.

När Oslobörsen öppnade for Hydroaktien upp med över 23 procent, medan Statoils aktie lyfte med över 7 procent. De båda bolagens börsvärde uppgick därmed till 400 miljarder respektive 250 miljarder norska kronor, enligt den norska tidningen Dagens Näringslivs nätutgåva.

Hydros ägare kommer att få 32,7 procent i det nya bolaget, medan Statoils ägare kommer att få 67,3 procent.

Fusionen, som beräknas kunna vara klar under tredje kvartalet 2007, måste godkännas av de två bolagens ägare och berörda konkurrensmyndigheter för att få slutföras.

Den norska staten, som inför affären äger 43,8 procent i Hydro och 70,9 procent i Statoil, kommer i det sammanslagna bolaget ha ett ägande på 62,5 procent, enligt ett pressmeddelande från Statoil.

Men i ett uttalande till Reuters säger företrädare för norska staten, som stöder fusionsplanen, att ägandet i bolaget kommer att öka till 67 procent.

Den del av Hydro som inte ska tas med i fusionen kommer att fortsätta på egen hand, som ett aluminiumföretag.

Till styrelseordförande i det nya bolaget föreslås Hydros koncernchef Eivind Reiten, medan Statoilchefen Helge Lund blir koncernchef.

Spekulationer om en sammanslagning av Hydros och Statoils olje- och gasverksamhet har förekommit en längre tid, då bolagen tillsammans anses bli en starkare aktör på den internationella oljemarknaden.

– Väldigt positivt för båda. En väldigt rimlig transaktion, säger en oljeanalytiker på Carnegie till Reuters.