Ny medicin mot tuberkulos från ryska forskare
Vaccinspruta (Foto: Tim Sloan/AFP)


Forskare från Irkutsk A.E. Favorsky Institute of Chemistry har utvecklat en ny medicin mot tuberkulos. Enligt lokal media ska ett lokalt läkemedelsföretag producera medicinen.

Forskarna har arbetat för det här i 25 år. För att hitta ett passande recept gjorde kemisterna över hundra olika recept. De valde endast ett, som nu kallas Perhloson. Detta kommer att bli den första medicinen mot tuberkulos som tagits fram i världen under de senaste 40 åren.

Enligt Valeriy Stankevich, vd för vetenskap vid Irkutsk A.E. Favorsky Institute of Chemistry, har de tuberkulosmediciner som produceras idag passerat sitt bäst-före-datum och folk som tar de här gamla medicinerna dör fortfarande i tuberkulos. Om det nya receptet kan rädda människoliv kommer det att vara en stor prestation.

Perhloson har godkänts i alla kliniska tester och oberoende forskning vid olika medicinska institutioner i Ryssland. Recept är aktivt endast mot Mycobacterium tuberculosis som orsakar sjukdom och påverkar inte nyttiga bakterier i organismen. Receptets effektivitet kunde bekräftas i augusti 2012.

Den nya medicinen kommer att finnas tillgänglig på ryska sjukhus och apotek i början på nästa år. 

Översatt från engelsk översättning av en rysk originalartikel