Ny lag för att straffa tibetanska självbrännare
En kvinna tittar på en utställning i Taiwan i slutet av juni om rapporterade självbränningsoffer i Tibet. Kinesiska myndigheter planerar att straffa tibetaner som uppmuntrar till eller underlättar för självbränning. (Mandy Cheng/AFP/Getty Images)


Kinesiska myndigheter har lagt fram ett nytt lagförslag som ska kunna mordåtala tibetaner som uppmuntrar till eller underlättar för självbränning. Förslaget fördömdes snabbt av kineser på internet som säger att det urholkar lagen.

De som uppmuntrar till eller underlättar för självbränning kommer att hållas “brottsligt ansvariga” för mord. Självbrännarna, som vanligtvis dör på plats, kommer att åtalas för att riskera allmänhetens säkerhet, enligt en artikel i kommunistpartiets språkrör, Folkets dagblad, där tjänstemän citeras inom Kinas högsta domstol, högsta domstolens åklagarmyndighet och allmänna säkerhetsministeriet.

Tibetvänliga människorättsorganisationer, inklusive Free Tibet, säger att den senaste vågen av självbränningar har satts igång på grund av Kinas repressiva politik i syfte att slå ner på regionen. Sedan februari 2009 har 94 självbränningar ägt rum som protest mot den kinesiska regimens politik, men även för uppmaningar om ett fritt Tibet och Dalai Lamas återvändo.

De två senaste självbränningarna ägde rum i lördags då två tibetanska män, inklusive en munk, satte eld på sig själva i protest mot det kinesiska styret, rapporterade Radio Free Asia.

Sedan den nya lagen klubbats i genom i den högsta domstolen och folkets åklagarmyndighet i samarbete med det allmänna säkerhetsministeriet, innebär det att ”rättssystemet är i en enda  stor röra”, skrev Pekingbaserade advokaten Liu Xiaoyuan på sin mikroblogg, Sina Weibo. Han skrev också att det inte är någon granskning eller balans i Kinas regering för att rösta bort varandra, vilket innebär att den här lagen ytterligare är ett exempel på ett rättsystem i maskopi med statliga säkerhetsorganen.

“Det sägs att detta är en administrativ dokumenthandling, men både åklagarmyndigheten och domstolen är båda inblandade”, anmärkte han. ”Den säger att det inte var en juridisk tolkning, men allmänna säkerhetsbyrån – som inte ingår i någon juridisk avdelning – deltog i beslutet. En vanlig åsikt kan användas som anklagelse. Chockerande!”

Statliga medier rapporterade förra helgen att polis i Sichuanprovinsen grep en tibetansk buddistmunk och hans släkting för att ha ”uppviglat” till självbränning i området.

Ytterligare en bloggare påpekade att de lokala kinesiska myndigheternas förtryck mot tibetanerna har pressat tibetanerna att sätta eld på sig själva. ”Borde inte regeringen i stället hållas juridiskt ansvariga för mord?”

”Hur kan folk ta livet av sig själva på ett sådant sätt som orsakar så mycket lidande om de hade ett gott liv?” skrev en annan bloggare. ”[Kommunistpartiet] bör hållas ansvarigt för det!”

En rapport som släpptes i måndags säger att tibetanska barn inte har undgått tortyr, godtyckliga gripanden och andra människorättsbrott i händerna på kinesiska myndigheter, vilket visar hur allvarligt förtrycket är.

De senaste åren, då fler tibetaner har satt eld på sig själv i protest mot den repressive kinesiska politiken, har även barn och tonåringar “stött på utmaningar i livet under ockupation, och är i många fall fullskaliga deltagare i motståndskampen”, skriver Free Tibet och Tibet Watch i sin rapport som publicerades förra veckan.

“Mer än två tredjedelar av de som självbrände sig i Tibet är yngre än 25 och har endast levt ett liv under kinesiskt styre.” Ett antal barn under 18 har också tänt eld på sig själva.

“Dessa självbränningshandlingar triggas igång på grund av brist på åsiktsfrihet, politisk eller lagenlig upprättelse, och måste ses som ett bevis på att Kinas politik… är huvudorsaken till att det sker allvarliga kränkningar.

Översatt från engelska