Ny klimatrapport: Isen smälter fortare än någonsin
Grönlandsisen krymper. I FN:s stora klimatrapport från förra året varnade forskarna för att havsnivån kan komma att stiga med 7,3 meter om hela istäcket på Grönland smälter bort. (Foto: © Klein & Hubert / WWF)


Klimatförändringen i Arktis går snabbare och slår hårdare än vad forskarna tidigare trott. Det visar en klimatrapport från WWF som släpptes igår. Världsnaturfonden kräver att regeringen tar ett större ansvar och ger mer resurser till klimatarbetet.

I den nya rapporten varnar forskarna för att ekosystemen på Grönland och Antarktis kan vara nära att drabbas av en tröskeleffekt. Det innebär att dessa områden riskerar att genomgå en snabb och plötslig förändring som i värsta fall inte går att stoppa eller reparera.

– Även om det i dagsläget är omöjligt att förutspå exakt hur mycket och hur snabbt isen kommer att smälta, visar den nya WWF-rapporten att issmältningen under de senaste åren varit betydligt större än vad forskarna tidigare förutspått, säger Tom Arnbom, ansvarig för Världsnaturfonden WWF:s Arktisprogram i ett pressmeddelande.

I FN:s stora klimatrapport från förra året varnades för att havsnivån kan stiga med 7,3 meter om hela istäcket på Grönland skulle smälta bort.

– De snabba klimatförändringarna i Arktis är skrämmande. Vi har bråttom om vi ska hinna ikapp och vända klimatförändringen – det forskarna förutspådde skulle hända om några årtionden har redan skett. Det är som om framtiden är redan här, säger Tom Arnbom.

Regeringen har inte gjort tillräckligt och nu kräver WWF krafttag från Reinfeldt.

– Vi kräver nu att regeringen lyfter frågan ännu högre på den politiska dagordningen och visar full handlingskraft. Reinfeldt har visat prov på engagemang i klimatfrågan, vilket ska berömmas, men de åtgärder som regeringen hittills åstadkommit är ändå långt ifrån tillräckliga om vi ska kunna hejda de dramatiska förändringar som är på väg att drabba Arktis och flera andra platser på jorden, säger Lasse Gustavsson, generalsekreterare på WWF.

– Målet är att Sverige ska bli en förebild och en positiv del av lösningen och att vi ska lyckas skära ned utsläppen inom Sveriges gränser på minst 40 procent till år 2020 och 90 procent till 2050, och då krävs att vi kavlar upp ärmarna och vågar visa ledarskap, säger Lasse Gustavsson.

Förutom krav på utsläppsminskningar vill WWF att regeringen satsar fyra miljarder kronor varje år för utveckling, kommersialisering och export av hållbara energilösningar.

Läs hela rapporten: Arctic Climate Impact Science – An Update Since ACIA (Arctic Climate Impact Assessment).