Ny kinesisk brottsrubricering: "Tillfällig våldtäkt"


En domstol i Kina har myntat en ny term för två poliser då de dömdes förra månaden. De befanns skyldiga till ”tillfällig våldtäkt” av en gymnasiestudent och fick lindriga straff på grund av denna rubricering.

De två poliserna tog den 19 juni med sig två gymnasieelever som just skrivit inträdesprovet för högskolestudier och bjöd dem på mat och dryck. Alla drack mycket, och en av studenterna blev väldigt berusad, enligt en artikel från China News Service den 29 oktober. Poliserna tog med henne till ett hotell under förevändning att de skulle ”hjälpa henne att nyktra till”, men våldtog henne när hon var medvetslös.

Poliserna lämnade senare över sig själva till myndigheterna och det blev rättegång i Nanxuns distriktsdomstol i Zhejiangprovinsen. I domen står att poliserna var skyldiga till våldtäkt, men straffet blev lindrigt, tre års fängelse, eftersom de hade ”begått ett icke överlagt, tillfälligt brott, i stunden”, enligt statlig kinesisk media.

Kinesiska bloggare har uttryckt bestörtning och vrede över domen.

Brottmålsexperten Lize Xia vid Zhongshanuniversitetet sade till Yangcheng Evening News att huvudpunkten i målet var att båda poliserna var på brottsplatsen, att det rörde sig om gruppvåldtäkt och att poliserna därmed borde dömts till tio års fängelse eller mer, enligt kinesisk lag.

Den populäre bloggaren Liao Heyu ifrågasatte den lagliga grunden för att kalla ett brott ”tillfälligt”.
”Innebär detta att våldtäkt kan vara endera ‘formell’ eller ‘informell’? Kommer den här sortens ‘logik’ att nnebära att vi kommer att  se ’tillfälliga mord’, ’tillfälliga mutor’, ’tillfälligt rattfylleri’, ’tillfälligt rån’….det är inte svårt att tänka sig en snar framtid där alla brott kan straffas milt för att de anses som ’tillfälliga'” skrev han.

Yin Guangmei, en annan bloggare, som säger sig vara tjänstgörande militär, skrev:
”Bra individer som följer regler går under, och den så kallade utvecklingen och offentliga trovärdigheten hos kommunistpartiet är ett misslyckande. Moralen i det juridiska systemet och Kinas naturliga tillstånd har helt övergivits. Kulturella värden som demokrati, rättvisa och jämlikhet, som borde uttryckas i Kina, har definitivt gått förlorade”.

En artikel av Su Wenyang i Beijing Evening News, gjorde narr av domarna. ”Det är tämligen logiskt att domaren bara är ’tillfällig’ och dömer för ’tillfälliga brott’. Det är inte svårt att föreställa sig hur lagen blir ’tillfällig lag’ när den ska upprätthållas av sådana domare”.

En artikel med titeln ”Termen ’tillfällig våldtäkt’ är en utmaning mot allmänhetens intelligens”, som publicerades i Zhengzhou Evening News, uttryckte hjälplöshet inför domen. ”Termen har tagits från fiktion, men nu har den blivit verklig”.

Enligt Wuhan Evening News har en högre instans, Huzhous mellanliggande häradsdomstol, beslutat att undersöka fallet, men ingen datum för detta har givits.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/25237/