Ny kampanj ska råda bot på växande droganvändning i Kina
Poliser står redo att bränna droger på Internationella dagen mot narkotikamissbruk och illegal handel den 26 juni 2012 i Shenyang, Kina. Narkotikamissbruket i Kina har ökat snabbt under de senaste två åren, enligt Ministeriet för allmän säkerhet. (Foto: ChinaFotoPress/Getty Images)


Med början i oktober startade Kina en antidrogkampanj i 108 städer i 26 provinser. Narkotikabrotten liksom antalet narkomaner har ökat i Kina under de senaste åren.

Under den aktuella kampanjen, har 12 ton narkotika beslagtagits, vilket är över 38 procent mer än vad som togs i beslag under samma period i fjol, sade en tjänsteman vid Ministeriet för allmän säkerhet på en presskonferens den18 november. 

Ökningen i år följer på en ökning även i fjol. Under 2013 avslöjade Kina 15 000 narkotikabrott, grep 16 800 misstänkta och beslagtog olika droger som sammanlagt vägde 44 ton, vilket var 31 procent mer än den mängden som beslagtogs under 2012.

Narkotikamissbruk – en outtalad regel

"Droger flödar i alla samhällsskikt, i olika klasser och olika grupper i vårt samhälle", sade Liu Yuejin, chef för Ministeriet för allmänna narkotikakontrollbyrån och biträdande minister för Allmän säkerhet, på presskonferensen.

"Narkotikamissbruk har blivit en outtalad regel och något godtaget i många branscher och i särskilda kretsar. Det är mycket skrämmande", sade Liu.

Kina kan ha över tio miljoner narkomaner

Ministeriet för allmän säkerhets data visar att Kina har 2,6 miljoner narkomaner som finns registrerade i det allmänna trygghetssystemet fram till april, men ministeriet uppskattar att de oregistrerade narkomanerna kan vara så många som över tio miljoner, rapporterar den statliga China Radio International (CRI).

Kina har sedan i fjol gripit ett antal kända personer, bland andra Kung Fu-stjärnan Jackie Chans son, Jaycee Chan, som arresterades i ett narkotikafall i augusti i Peking. Dessa gripanden av kändisar har gjort allmänheten mer uppmärksam på frågan om drogmissbruk i Kina.

Allt yngre personer missbrukar

Narkomanerna har blivit yngre, och det missbrukas fler syntetiska droger på senare år, till exempel metamfetamin, ecstasy och K-pulver, enligt rapporten.

Många av narkotikafallen har upptäckts på allmänna platser med underhållning och service, såsom karaokebarer, danspalats, barer, bastur och massageinstitut, säger statliga nyhetsmedier.

Liu påpekade vid presskonferensen att både inhemska och utländska narkotikabrott sker ohämmat i Kina. Liu sade att kinesisk polis försöker samarbeta med grannländerna för att starta gemensamma utredningar och beslagtagning av narkotika.

Översatt från engelska.