Ny kampanj i Kina: "Rävjakt 2014"
Kinas ministerium för allmän säkerhet startade den 22 juli 2014 en kampanj för att arrestera ekonomiska brottslingar som flytt Kina, däribland många korrupta tjänstemän. (Foto: STR/AFP/Getty Images)


Kinas ministerium för allmän säkerhet har nyligen startat en särskild kampanj som kallas "Rävjakt 2014" och som har som syfte att arrestera ekonomiska brottslingar som flytt Kina, däribland många korrupta tjänstemän. Högt uppsatta medlemmar i kommunistpartiet väljer helst att fly till Nordamerika, enligt en expert på området.

Kampanjen startade den 22 juli och skall vara till slutet av året, enligt ministeriet för allmän säkerhet (MPS).

"Ett antal flyktmisstänkta är inblandade i korruptionsbrott. Deras gripanden är direkt kopplade till utvecklandet av anti-korruptionskampanjen", sade Liu Guojin, vice direktör och vice partisekreterare för MPS, vid en presskonferens på tisdagen.

Liu sade att MPS kommer att etablera ledningsgrupper för varje brottsmisstänkt, och mobilisera massorna till att ge information om de misstänkta genom att erbjuda belöningar.

Korrupta tjänstemän som flyr ut ur Kina med stora penningsummor har på senare år blivit en viktig fråga. Kinas åklagarmyndighet grep över 18 000 flyende tjänstemän misstänkta för eko-brott från 2000 till 2011, enligt den statsstyrda Xiaoxiang Morning Post.

"Av de flyende korrupta tjänstemännen, de på hög nivå och med mycket kapital, flydde de flesta till Kanada, USA eller Australien. De lägre tjänstemännen valde Latinamerika, Afrika, Östeuropa eller våra grannländer. Vissa önationer i Stillahavsområdet och vissa länder i Centralamerika är också populära bland korrupta tjänstemän”, berättade Li Chengyan, professor vid School of Management vid Peking University, för Xiaoxiang Morning Post.

Inga officiella uppgifter som bekräftat Lis analys har publicerats offentligt.

Ett stort problem för den nya kampanjen är att Kina endast har utlämningsavtal med 37 länder tillika USA, och Kanada. De flesta av EU-länderna tillhör inte dem, enligt rapporten.

Fenomenet med offentliganställda tjänstemän som flyr kommer sannolikt att öka i år, enligt den så kallade Blå boken för rättssäkerhet som gavs ut i februari av Kinesiska samhällsvetenskapsakademin.

"Chansen att fly är särskilt stor för de offentliganställda tjänstemän som har nära band till flyende tjänstemän, och vilkas kapital redan är utomlands", enligt Blå boken.

Under stor press från den pågående anti-korruptionskampanjen bröt vissa tjänstemän plötsligt kontakten eller flydde under sina arbetsresor. Vissa besöker familjemedlemmar utomlands, även sjukdomsbehandling eller semester används som ursäkt för att fly, skrev statliga Folkets Dagblad i maj 2014.

Folkets dagblad rapporterar att många av de tjänstemän som flyr innehade befattningar med betydande ekonomiskt ansvar inom statliga finanser, skatter, transporter, och markavdelningar, och så vidare. De penningsummor som det rör sig om i deras fall "når ofta tiotals miljoner eller hundratals miljoner yuan". (ungefär lika mycket i kronor)

De flesta av de korrupta tjänstemännen som flyr har i förväg gjort upp en plan.

"Många korrupta tjänstemän blev först ’nakna tjänstemän’, vilket innebär att deras fruar och barn flyttade utomlands, innan de själva flydde," sade Liao Ran, chef för Asia Pacific Department vid den internationella antikorruptionsorganisationen Transparency International, till New York-baserade New Tang Dynasty Television.

"Vissa tjänstemän investerade och öppnade först offshorebolag … och gick sedan i maskopi med företagare för att få ut pengarna och fly," sade Liao.

Mer än tio provinser i Kina har i år påbörjat grundliga granskningar för att ta reda på hur många "nakna tjänstemän” det finns som ett sätt att identifiera de korrupta tjänstemännen.

Endast Guangdongprovinsen har presenterat en rapport hittills, och man hittade över 1000 nakna tjänstemän i provinsen.

Det krävdes av dessa tjänstemän att de gick med på att antingen flyttas till en lägre position eller hämtade tillbaka sina familjemedlemmar till Kina, för att undvika att tjänstemännen flyr och tar med sig korrupt kapital ut ur Kina, rapporterar kinesisk press.

Översatt från engelska.