Ny film: "Råttatouille"
Råtatouille får ett högt betyg - fyra och en halv stjärnor av fem. (Walt Disney)


Efter en problemkantad produktion med knepiga förutsättningar och en oinspirerande trailer pekade allt på att Råttatouille skulle bli Pixars första verkliga flopp. Slutresultatet är emellertid tvärt om då filmen visar sig vara något av den mest fulländade och kanske bästa produktionen Pixar hittills gjort.

Råttatouille är en okonventionell vänskapskomedi om en bondråtta vid namn Remy (röst Patton Oswalt – TV’s The King of Queens) med en exceptionell känsla för smak och doft, och köksassistenten Linguini (Lou Romano – Cars) som å sin sida helt saknar matlagningsförmåga.

Berättelsen börjar då Remy
av en olyckshändelse gör tanten i huset uppmärksam på närvaron av hela hans stora familj. Då Remy tvingas fly sitt hem kommer han bort från de andra och spolas ner i ett avlopp. Efter att ha kommit till Paris tar han sig till Gusteaus berömda restaurang som alltid varit en inspirationskälla för hans cateringdrömmar.

Remy blir snabbt vän med den bedrövlige Linguini. Tillsammans kommer de på ett nytt sätt för dem båda att lyckas: Remy kan vägleda Linguinis händer till att göra den godaste maten i hela Paris. Men för att lyckas måste de först övervinna chefskocken Skinner (Ian Holm – Lord of the Rings ) och stränge matkritikern Anton Ego (Peter O’Toole – Venus ).

Nu måste Brad Bird – den stolte fadern av Pixars två bästa produktioner; denna och The Incredibles – anses vara något av ett geni. Genom att lyfta denna animation till höjder ingen annan kan, skapar han karaktärer som fängslar på ett sätt som inte ens en actionfilm skulle kunna göra.

Den fotorealistiska animationen som Pixar lyckas åstadkomma hjälper naturligtvis till. Invånarna i Råtatouilles påhittade värld – oavsett människornas eller gnagarnas – har sådana naturliga beteenden att oavsett om ens hjärtas strängar spänns av Remys stora ögon eller ens humoristiska ådra kittlas av den John Clees-liknande klumpigheten hos Linguini eller om adrenalinet börjar pumpa när Remy frenetiskt jagas runt köket så har man glömt att man tittar på skapade datoranimationer.

Rolig och berörande med många skratt – Råttatouille ser till att Pixar åter kan bära fanan högt efter den smärre fadäsen med den tidigare filmen ”Bilar” i den för övrigt obefläckade historien.

Fyra och en halv stjärnor av fem

Översatt från engelska