Ny fågelinfluensa har spridits mellan människor
För första gången har det konstaterats att den nya fågelinfluensan, H7N9, smittats mellan människor. (Foto: AFP/OANG DINH NAM)


En kinesisk kvinna smittades av den nya fågelinfluensan efter att ha vårdat sin far. Detta är det första konstaterade fall där det nya influensaviruset, H7N9, sannolikt överförts mellan två människor, rapporterar tidskriften British Medical Journal.

Den nya influensa som började sprida sig i Shanghairegionen och Anhuiprovinsen i februari är en allvarlig typ av influensa. Smittkällan misstänks vara fåglar men redan i våras rapporterade Epoch Times att medicinska experter befarade att viruset kunde mutera och att smittspridning kunde ske mellan människor.

Hittills har 133 personer smittats av fågelinfluensa i Kina, 43 har dött.

Det nyligen konstaterade fallet av smittspridning mellan människor har skett mellan en far och dotter i östra Kina.

Den 60-årige fadern hade regelbundet besökt en marknad där man sålde levande fjäderfän. Han insjuknade i mars fem till sex dagar efter sin senaste kontakt med fåglar.

Hans 32-åriga dotter insjuknade också i fågelinfluensa. Hon var dessförinnan helt frisk och hade inte haft någon kontakt med fjäderfän men hade vårdat sin far innan han kom till sjukhuset.

Både far och dotter avled i sviterna av influensan trots intensivvård.

Enligt de kinesiska forskarna bakom den nya upptäckten, var det mest sannolikt fjäderfän som smittade fadern och att viruset sedan har överförts från honom till dottern.

”Våra fynd förstärker att det nya viruset besitter potentialen för pandemisk spridning”, säger de i en kommentar i British Medical Journal.

Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Smittskyddsinstitutet har tagit del av de nya rönen. Han tror att smittan är en ”udda händelse”.

– Kineserna påpekar väldigt noga att en sådan här händelse uppenbarligen kan inträffa. Men det betyder inte att den här sjukdomen har en kapacitet att kontinuerligt spridas från människa till människa och därmed skapa en större epidemi, säger Anders Tegnell till SVT.