Ny dödlig attack mot kinesisk förskola
Folksamling utanför en förskola där en man attackerade 29 små barn och tre vuxna i Taixing i Jiangsuprovinsen, den 29 april.


På eftermiddagen den 3 augusti stormade en man in på en förskola i staden Zibo i Shandongprovinsen, där han knivhögg tre barn och en lärare till döds och skadade tretton andra. Information om händelsen har tagits bort från flera kinesiska hemsidor och bloggar, vilket tyder på att myndigheterna försökt censurera nyheterna.

Morden ägde rum cirka 16.00 på en förskola i Boshandistriktet i Zibo, ett område med många statliga kontor. Offren var mestadels mycket små barn och förskolans rektor var också bland de skadade.

Det har cirkulerat flera versioner av händelsen på kinesiska hemsidor eftersom säker information i ämnet inte finns tillgänglig. Enligt en version dödades en lärare i attacken, något som även stått i västerländsk press. Enligt en annan version var det inte en, utan tre personer som utförde dåden, något som varken nämns av AP eller andra västerländska källor. En läkare från Zibos första sjukhus, som inte ville uppge sitt namn, sade att fyra dödats, sex skadats och att två barn vårdades på intensivavdelningen.

Påstådda ögonvittnen fyller också i informationsluckorna via internetforum. ”Platsen har blockerats av polis. De flesta barn är fortfarande därinne. Det är många människor utanför, däribland oroliga föräldrar som inte sett sina barn än,” skrev en person som sade sig ha bevittnat händelsen.

Enligt ett rykte skulle flera statliga fordon har varit parkerade utanför akutmottagningen på det lokala sjukhuset och att sjukhuset till största delen stängdes för allmänheten. Förskolan i fråga ligger inne i ett kontorskomplex och är en av de bästa i området, så många barn där kan antas ha föräldrar som är statligt anställda. Även under sommaren brukar det finnas många barn till arbetande föräldrar på förskolor i Kina.

Efter incidenten ska statliga Xinhua ha publicerat ett kort uttalande på engelska enligt AP. I meddelandet identifierades mördaren som en egenföretagare vid namn Fang Jiantang. Han ska ha gått till attack med en lång kniv och man sade sig inte veta något om hans motiv. Senare ficka man dock inga träffar alls på Xinhuas hemsida om man sökte på ”Zibo”, vilket tyder på att även denna officiella text tagits bort.

Sökningar på kinesiska med fraserna ”Zibo” och ”förskola” gav få träffar om nyheter. Många visade sig dessutom ha tagits bort när man klickade på dem.

I år har det inträffat en mängd incidenter i Kina där män gått in på förskolor och dödat och skadat barn, vilket lett till oro och skräck bland såväl småbarnsföräldrar som resten av allmänheten. En av de allvarligaste inträffade den 29 april i Jiangsuprovinsen då 31 personer skadades varav fem allvarligt. Medelåldern för de skadade barnen var 4 år.

Den 12 maj bröt sig en man vid namn Wu Huanmin in i en förskola i Shaanxiprovinsen. Han dödade sju barn och två vuxna och skadade ytterligare elva med en kökskniv. Mannen begick senare självmord. Därefter har flera liknande händelser inträffat, och händelsen i Zibo följer samma mönster, något som är problematiskt för myndigheterna.

Från kommunistregimens sida har det hävdas att man censurerar den här typen av nyheter för allmänhetens skull, men efter händelserna i våras gick invånarna i Jiangsuprovinsen ut på gatorna och krävde större öppenhet från regimen i dessa fall.

Översatt från: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/40374/