Ny del av hjärnan funnen
(Foto: AFP / Valery Titeyevsky)


En forskargrupp vid Sahlgrenska sjukhuset, under ledning av professor Peter Eriksson, har funnit en hittills okänd struktur i den mänskliga hjärnan.

Upptäckten väntas få stor betydelse för forskningen om hur man med hjärnans egna stamceller kan reparera skador på hjärnan till följd av exempelvis olyckor, stroke, ms, parkinson eller alzheimer.

Det handlar om ett litet rör som varit för litet för att ses med magnetröntgen och för stort för mikroskopen. Att strukturen finns hos djur har länge varit känt, men att den också finns hos människor var okänt.

-Vi trodde nog att vi visste allt om den mänskliga hjärnans struktur, men detta är omtumlande, säger Peter Eriksson till SVT Västnytt.

Det lilla röret fungerar som transportväg för de stamceller som produceras i hjärnans hålrum. Djurförsök har visat att vissa tillväxtsubstanser kan stimulera produktionen av stamceller och att detta kan göra att en skada läks både snabbare och mer fullständigt.

Det tar många år innan upptäckten leder till färdiga mediciner, men forskarna i Göteborg har fördelen att inte bara arbeta med grundforskningen utan också kunna pröva sina resultat i direkt rehabilitering av patienter.