Ny dansk regering hoppas på nystart
Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt (cerise i mitten) presenterade på måndagen sin nya regering, utanför drottningens slott Amalienborg i Köpenhamn. (Foto: AFP/SCANPIX DENMARK / KELD NAVNTOFT)


Danmark har fått en ny regering. Det förklarade statsminister Helle Thorning-Schmidt när hon på måndagen presenterade sin omarbetade laguppställning.

Detta är sjätte gången sedan makttillträdet 2011 som Thorning-Schmidt ändrar regeringssammansättningen. Nu nöjer hon sig inte med att kalla det en ”rockad” utan menar sig ha satt samman en helt ny regering, kallad ”regeringen Helle Thorning-Schmidt II”. Den består av Socialdemokraterna och socialliberala Radikale venstre.

Antalet ministrar är 20. Av dessa är elva nya eller har bytt plats, i den process som krävts för att återbesätta de sex ministerstolar som blev tomma när Socialistisk folkeparti i torsdags drog sig ur trepartiregeringen. Orsak till regeringskrisen var oenighet inom Socialistisk folkeparti om försäljningen av det statliga energibolaget Dong Energy till investeringsbanken Goldman Sachs.

Berlingskes politiske kommentator Thomas Larsen anser att Radikale venstre lyckats inta de bästa ministerposterna och därmed kan få ett stort inflytande i bland annat social- och integrationspolitiken.

Ny utrikesminister är Martin Lidegaard och ny skatteminister Morten Østergaard, båda Radikale venstre. De är nummer tre respektive fyra på sina poster sedan 2011. Bara sex personer är kvar från den ursprungliga regeringssammansättningen.

Efter att ha varit på audiens hos drottningen på måndagsförmiddagen sade statsministern att hon nu hoppas på ”en ny start”, och att detta ska bli hennes sista regeringsombildning.