Ny brand i hamnen som drabbats av oljeutsläpp i Dalian
Arbetare samlar upp olja från vattnet utanför en hamn i Dalian i Liaoningprovinsen, 27 juli 2010. (Foto: Liu Jin/AFP/Getty Images)


Tre månader efter att en exploderad rörledning i Xingang-hamnen i Dalian orsakade ett massivt oljeutsläpp, bröt en ny brand ut i samma oljedepå, som ägs av China National Petroleum Corporation (CNPC).

På eftermiddagen den 24 oktober antände arbetare från Liaohes oljefälts konstruktionsgrupp av misstag oljerester i en av tankarna. Klockan 19 hade över 100 brandbilar skickats dit och över 60 lastbilar med sand stod redo för att hindra elden från att sprida sig till någon av de över 200 tankarna i omgivningen. Boende i området evakuerades också. Elden släcktes omkring klockan ett på natten, och enligt statlig television skadades inga människor. 

Li Minghui, biträdande chef för Liaohes oljefälts konstruktionsgrupp, sade att den nya eldsvådan inte kommer leda till att olja läcker ut i havet.

Den katastrofala rörledningsexplosionen den 16 juli orsakade bränder som spred sig till en oljedepå, vilket slog ut många av hamnens kontrollsystem och störde frakten i nästan två veckor. Samtidigt släpptes enorma mängder olja ut ur tankarna och ner i havet.

En officiell rapport från de kinesiska myndigheterna sade att 1500 ton råolja hade läckt ut i havet och att rensningsoperationen var klar i slutet av juli.

Greenpeace, som genomfört en tio dagar lång fältundersökning i Dalian, kastar dock tvivel på detta påstående. I en rapport man släppte i augusti sade Greenpeace att minst 60 000 ton råolja runnit ut i havet. Den så kallade rensningsoperationen var en tio dagar lång lågteknologisk insats där 4000 fiskebåtar och personer utrustade med hinkar och ätpinnar rensade oljeklumpar ur havet.

Oljeutsläppsexperten Richard Steiner, vid University of Alaska, bjöds in av Greenpeace för att hjälpa till med undersökningen i området.

– Det är verkligen en ovanligt extrem skillnad mellan uppgifterna. Det här är ett mycket stort oljeutsläpp och jag kan inte tro annat än att regeringen förstår det. Den återstående oljan i kustvattnen kring Dalian kan fortfarande orsaka enorm skada på fisket och räkodlingarna i området om den sprider sig, och den totala påverkan på det lokala marina livet kan vara i mer än ett årtionde, sade Steiner vid tiden då rapporten släpptes.

– Det finns många kilometer strand som är kraftigt oljedrabbat och rensningen måste fortsätta, troligen hela hösten. Det kommer ändå ligga olja på en del av de här strändernas sediment under många år, tillade han.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/45090/