Ny anticensurmjukvara framtagen inne i Kina
Träsnittsillustration av en scen från pjäsen Xi Xiang Ji (bild från Wikipedia)


Den första anticensurmjukvara som utvecklats inne i Kina, Xi Xiang-projektet, har nyligen släppts för att bryta igenom regimens övervakningsverktyg på Internet, även kallad den kinesiska ”cybermuren”.

En grupp anonyma datorspecialister startade Xi Xiang-projektet i juli 2008 som ett led i kampen för informationsfrihet på internet, enligt bloggen GFW Technical Comments. De har lagt ned mycket möda på att bakåtkompilera den kinesiska ”cybermuren” för att ta reda på hur den fungerar och den 10 mars släppte de verktygen till allmänheten på sin blogg.

I de tekniska dokumenten hävdas att mjukvaran tillåter användare att enkelt ta sig förbi regimens blockeringar och direkt besöka blockerade sajter som Youtube och Twitter.

Utvecklarna har döpt projektet efter Xi Xiang Ji, en känd kinesisk pjäs från 1200-talet. Den handlar om Zhang, en ung student, som klättrar över en mur för att i hemlighet träffa sin älskade.

Efter att ha studerat mjukvaran sade nätverksexperten Dong Xiaoxing till Radio Free Asia att Xi Xiang-verktygen använder sig av så kallade RST-paket som ignoreras av ”cybermuren”. Dong tror att det kommer bli ett ihållande krig mellan blockering och antiblockering och att mjukvaran kommer få stor spridning bland kinesiska internetanvändare.

Enligt de som undersökt den kinesiska ”cybermuren” är den ett väldigt resurskrävande system. Det upptäcker och blockerar tillgång till alla sajter med oönskat innehåll med hjälp av en kombination av metoder, såsom grundläggande trafikanalys, DNS-filtrering och omdirigering samt filtrering av nyckelord. Den kinesiska regimen lade ner väldiga resurser på utvecklingen av det komplexa systemet för att göra det mycket svårt ta sig förbi.

Det är dock inte utan svagheter, enligt Xi Xiang-utvecklarna. De tillhandahåller en uppsättning verktyg som utför en engångskonfigurering av användarnas datorer så att de undviker övervakningsmekanismerna och därmed får en direkt koppling till sajterna. I förberedande tester har man lyckats koppla upp sig på blockerade sajter som Youtube.

Shi Zhao, ansvarig för kinesisk Wikipedia, sade:
– Till skillnad från andra anticensurprodukter som använder proxyservrar i andra länder som mellanhand, låter Xi Xiang användaren direkt koppla upp sig mot de blockerade sajterna. Det är framför allt användbart mot nyckelordsfiltreringen.

Shi tror att ”cybermurens” tekniska begränsningar gör att det kommer att ta ett tag innan den kan behärska Xi Xiang.

En kinesisk bloggare skrev att
”Xi Xiang-projektet är den mest spännande produkt jag sett de senaste två åren. Jag kommer bevaka det noggrannt”. En annan internetanvändare skrev att mjukvaran markerar slutet på den katt-och-råtta-lek mellan anticensurmjukvara och internetcensuren och början på en ny era av mjukvara som aktivt attackerar ”cybermuren”.

Guo Weidong, en välkänd bloggare, skrev: ”När internetanvändare upptäcker att den information de har fått har filtrerats och förvrängts kommer de börja leta efter sanningen. Drivkraften att leta efter sanningen, tankefrihet och uttrycksfrihet kan aldrig blockeras av internetcensuren”.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/31305/