Nuvarande system för humanitär hjälp för svaga anser Oxfam
Ett barn öser upp vatten ur en pöl efter en regnstorm nära byn Torotoro, 125 km sydväst om Mogadishu, Somalien den 27 mars, 2009. Enligt lokal media dog minst 12 personer efter ett utbrott av akut diarré i byarna omkring regionen Jowhar. En lokal myndighetsperson sade att de flesta vattenställen i området hade torkat upp och folket var "desperata" efter vatten och tog till "desperata metoder". (Foto: Mohamed Dahir/ AFP)


Välgörenhetsorganisationen Oxfam med bas i England varnar för att naturkatastroferna kommer att öka drastiskt de kommande åren och att de nuvarande resurserna inte är tillräckliga.

Antalet människor som kommer att drabbas av klimatrelaterade katastrofer kommer att öka med 50 procent fram till år 2015 säger Oxfam till BBC.

I en studie som Oxfam gjort visas att nuvarande system för humanitär hjälp knappt räcker till idag och riskerar att bli överväldigade av översvämningar, stormar och torka.

Oxfam påkallar en radikal förändring så att humanitär hjälp sänds ut opartiskt, istället för att skickas ut med politiska eller andra prioriteringar.

Rob Bailey från Oxfam säger att den humanitära hjälpen behöver ökas men att det handlar också om att pengarna behöver användas på rätt sätt.

– De fattiga människorna i utvecklingsländer som står ansikte mot ansikte med dessa katastrofer, de möter nästan en slags lotteri i global skala, sade Bailey till BBC.

Han jämför med den mängden pengar som tsunami-offren i Asien fick, vilket motsvarande över 1200 dollar (USD)  per person, medan krisoffren i Chad nyligen fick endast 23 dollar per person.

Pengarna behöver användas på bättre sätt, menar Bailey.

Oxfam anser också att det behövs en större fokus på att hjälpa länder att förebygga och förbereda för det lidande som klimatförändringar kommer att orsaka.

Fakta Oxfam

Oxfam International är ett förbund med 13 likasinnade organisationer som tillsammans och med andra partners arbetar globalt för att få till stånd varaktiga förändringar gällande fattigdom och orättvisor. Oxfam har sin bas i England och arbetar direkt med samhället och söker efter att påverka regeringar och se till att fattiga människor kan förbättra sina liv och påverka de beslut som gäller dem.

Källa: Oxfam