Nunnor åter på den rätta vägen


Västra Götaland, Borås 25 oktober
Två nunnor från Vitryssland borde klara av höstvädret kan man tycka, men de åkte av riksväg 40 i höjd med Sörbo. Det är lurigt när det är kallt men soligt väder, för det kan vara ordentligt halt på vägens skuggiga partier. Ingen av de båda nunnorna skadade sig och de kunde fortsätta sin färd efter att bilen kommit upp på vägen igen.

Skåne, Eslöv 26 oktober
Ibland råkar även poliser ut för olyckor, utan egen förskyllan. På E22 vid trafikplats Gårdstånga, Roslöv, körde en polisbil på ett rådjur under utryckning. Motorhuven flög upp och lade sig över vindrutan. När föraren bromsade gled bilen av vägen och voltade ut på en åker. De båda poliserna skadades lindrigt.

Stockholm.
Narkomaner kan övertygas om vård skriver polisen på sin hemsida.
Ett sätt att minska antalet mängdbrott är att ta tag i narkotikamissbrukarna. På de så kallade drogmarknaderna i Stockholm har poliser gått omkring och pratat med dem.

– När vi träffar de här killarna och tjejerna pratar vi och ber dem att ta tag i sitt liv. Vi erbjuder dem vård omedelbart. Hoppa in i bilen så åker vi, brukar vi säga. Tionde gången vi träffas följer de kanske med, berättar Stefan Holmén, chef på Citypolisens spaningsrotel i Stockholm.

Det är ett samarbete mellan Stockholms stad, landstinget, polismyndigheten och Mobilisering mot narkotika som gör att polisen har kunnat fråga 198 personer om de vill ha vård för sitt missbruk. 44 missbrukare accepterade genast avgiftning på sjukhus och de skjutsades till någon av de två beroendeakutmottagningarna. Två tredjedelar av dem fortsatte sin behandling efter den akuta avgiftningen. Karolinska Institutet har publicerat resultaten i: Lots för livet. Kommunförbundet vill nu sprida arbetssättet över landet.

– Antalet missbrukare på Sergels torg är inte lika stort idag som för två år sedan, säger Stefan Holmén som ser resultatet och fortsätter:

– På det här sättet minskar vi också antalet mängdbrott. En positiv missbrukare under vård är mycket mindre brottsbenägen än en missbrukare på jakt efter nya droger, säger Stefan Holmén.

Västmanland, Västerås 25 oktober
Samarbete skulle även behövas för alkoholister, särskilt gäller det att ta tag i de unga. I Västerås kom en 19-årig yngling insläntrandes på polisstationen. Han anmälde sig själv. Det visade sig att han hade rymt från en alkoholistanstalt och nu ville han tillbaka.