Nu ska amerikanarna se skandinavisk film
Snart kan den vanlige tv-tittaren i Nordamerika njuta av skandinavisk film. (Foto: Natalia Kolesnikova / AFP)


För första gången i historien får vi en renodlad On demand-filmfestival där 36 miljoner amerikanska och kanadensiska hem får möjligheten att se nordisk film direkt i tv-apparaterna från den 1 maj 2011.

On demand-filmkanalen Eurocinema, Nordisk Film & TV Fond  och Diva AG har gått samman för att kunna presentera denna unika möjlighet för den nordamerikanska publiken att få se skandinavisk film som annars endast har varit tillgänglig på festivaler runt om i världen och på europeiska biografer tidigare.

Skandinavisk film har under det senaste året ökat i popularitet internationellt med bland annat Millenium triologin  av författaren Stieg Larsson som amerikanska bolag har gjort remakes på och Susanne Biers film Hämnden som fick en Oscar för bästa icke engelskpråkiga film 2010.

Scandinavian Film Festival kommer att pågå i maj, juni och juli och priset för att se filmerna kommer att ligga mellan 35-50 kronor per film.

Anne Palmquist från
Nordisk Film och TV Fond säger:
– Vårt partnerskap med Eurocinema är verkligen ett lyckat samarbete.

Hon säger också att:
– Vi har länge letat efter en plattform för att kunna nå den nordamerikanska publiken. Prisbelönta men ofta förbisedda filmer från Danmark, Finland, Island, Norge och Sverige kan nu visas i ett bredare sammanhang. Eurocinema var det perfekta valet.