Nu rivs Ungdomshuset
Rivningen under polisens beskydd började den 5 mars 2007 efter tre dagars våldsamma protester i Köpenhamn. Rivningsarbetarna var maskerade för att inte bli igenkända pga. risk för repressalier. (Foto: AFP/ Lars Helsinghof)


Ett hundratal ungdomar tog sig till Ungdomshuset på Nörrebro i Köpenhamn sedan det blev känt att rivningen inletts i morse. Många av dem grät. Polisen har gripit ett mindre antal personer i samband med rivningen.

Flera av dem grät och höll om varandra. Några lade också ut blommor.

-Det är det sorgligaste jag varit med om, sade en ung flicka till danska nyhetsbyrån Ritzau.

Tonen har under dagen blivit allt aggressivare utanför polisens avspärrningar, berättar TT:s utsända.

Många vänder sin ilska mot fotograferna och filmarna medan en del ropar slagord mot polisen.

Andra gråter öppet:

-De river ett ställe som jag håller riktigt mycket av, säger tonåriga Maria Molly Bolton med rödgråtna ögon.

Maria Molly Bolton har tillbringat många helger under de senaste åren på Ungdomshuset. Där har hon lagat mat, gått på konserter och dansat.

-Det är ett brott att förstöra något som betyder så mycket för Danmark.

Maria Molly Bolton räknar med att det kommer att bli mycket bråk i kölvattnet på rivningen.

Polisen har gjort ett mindre antal gripanden i samband med rivningen. Polisens informationschef Flemming Steen Munch beskriver protesterna som relativt fredliga hittills. Att ett stort antal ungdomar har gripits i Köpenhamn under helgen kan vara en bidragande faktor.

-Det är klart att det har en avskräckande effekt. Vi kan hoppas att föräldrarna börjar att inse vad deras barn har för sig ute på gatorna, säger han till TT.

Rivningen inleddes klockan åtta i morse. Byggnadsarbetarna som engagerats är maskerade för att inte bli igenkända.

Ordföranden för danska Byggnad
s, Anders Olesen, kom till Ungdomshuset för att se hur arbetet fortskrider. Det finns en rädsla för att det kan finnas asbest huset.

Olesen kunde omedelbart konstatera att det var mycket dammigt i området eftersom det – tvärtemot reglerna – inte sprutats vatten på husdelarna under rivningen, skriver den danska nyhetsbyrån Ritzau.

Ungdomshuset var i så dåligt skick att ingen del av det kommer att kunna återanvändas. Detta enligt husets ägare, frikyrkan Fadershuset. Enligt Fadershusets grundare Ruth Evensen var huset vattenskadat, brandfarligt och dessutom fullt med råttor.

Frikyrkan kommer att bygga ett nytt hus för sina aktiviteter, skriver Ritzau.

Efter tre dagar med våldsamma oroligheter präglades natten och måndagsmorgonen av lugn, enligt Köpenhamnspolisen. Men staden, som beskrivits som en krigszon, är beredd på att kravallerna kan starta på nytt.

-Vi är förberedda. Om något händer så kör vi med samma styrka som de senaste dagarna, sade polisens informationschef Flemming Steen Munch till Ritzau.


Ungdomarna reagerar när Ungdomshuset rivs ner under polisens beskydd. (Foto: AFP/ Lars Helsinghof/Scanpix 2007)

Ungdomarna reagerar när Ungdomshuset rivs ner under polisens beskydd. (Foto: AFP/ Lars Helsinghof/Scanpix 2007)